Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De voordelen van olijfolie

Camille
3 min read

Olijfolie is niet alleen lekker om te gebruiken tijdens de bereiding van een maaltijd, het is ook nog eens een erg gezond component van een gezonde levenswijze. Een mooi voorbeeld zijn de mensen die leven aan de Middellandse zee. Zij genieten immers van de talloze voordelen van deze heerlijke natuurlijke olie. Ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker en allergieën, worden mede dankzij het gebruik van olijfolie, aanzienlijk minder bij hen geconstateerd.

Olijfolie is gezond

Olijfolie kan qua samenstelling behoorlijk uiteenlopen. Je hebt immers te maken met een natuurproduct. De soort plant en allerlei omgevingsfactoren, zoals de hoeveelheid zon en de aanwezige voedingsbodem, zullen niet op elke plaats gelijk zijn. Daarnaast zal de persing de samenstelling van de olijfolie sterk beïnvloeden. Extra vierge olijfolie bevat zonder twijfel de meeste vitamines en andere essentiële voedingsstoffen.

Enkelvoudig onverzadigd vet

Een belangrijk bestanddeel van olijfolie is enkelvoudig onverzadigd vet. De vetzuren in deze onverzadigde vetten zorgen, in tegenstelling tot verzadigde vetten, ervoor dat je cholesterolgehalte zal verbeteren. Tevens is olijfolie geneigd om de minder goede vetten in je lichaam te elimineren.

Vitamine E

Er bestaan diverse soorten vitaminen E. Voor de mens is α-tocoferol, een vitamine E die vooral in olijfolie aanwezig is, het beste te gebruiken. Uiteraard kan de concentratie van deze vitamine in elke olijfolie wel behoorlijk verschillen. Vitamine E is een zogenaamde antioxidant die je lichaam beschermt tegen schadelijke oxidatie in je lichaamscellen. Verder is vitamine E erg belangrijk bij de celstofwisseling. Er zijn zelfs aanwijzingen dat α-tocoferol de kans op hart- en vaatziekten kan verkleinen. Bij een aantal kankersoorten is een gunstig effect van vitamine E wetenschappelijk aangetoond.

Bioactieve stoffen

In extra vierge olijfolie komen een heleboel antioxidanten voor als fenolen, onder andere hydroxytyrosol, tyrosol en oleuropeïne. Wanneer olijfolie wordt geraffineerd, zullen deze stoffen echter grotendeels verdwijnen. Deze fenolen werken in geringe hoeveelheden als antioxidant. Bij het afzonderlijk testen van deze stoffen bleken hogere concentraties nodig te zijn om een gelijk effect te krijgen. De combinatie van de fenolen in olijfolie beschermd je tegen kanker, verlaagt je cholesterol en is ontstekingsremmend.

Verzorgingsmiddel

Olijfolie is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je huid. Je gezicht kan er veel baat bij hebben. Een druppeltje olijfolie op je gezicht deppen volstaat al. Het resultaat is een gezicht dat er zacht, gezond en gehydrateerd uitziet. Daarnaast heeft het ook nog de volgende voordelen:

  • Ideaal voor een droge huid
  • Anti-aging
  • Werk antibacterieel, krachtig tegen schimmels
  • Goede massageolie

 

 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…