Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Detoxen met actieve kool

Camille
3 min read

Actieve kool wordt al eeuwenlang toegepast om schadelijke stoffen in het menselijk lichaam te vertragen, verzwakken of neutraliseren. Nieuwe onderzoeken bevestigen keer op keer de beweringen van oude tijden omtrent actieve kool. Een goede reden om nader te bekijken wat het voor ons kan betekenen in een detox kuur.

Feit of mythe?

Wie voor het eerst over actieve kool hoort zonder enige achtergrondinformatie kan het makkelijk af doen als mythe. Zou het weer een nieuwe hype zijn? Met enige verdieping kan deze vraag uitgebreid beantwoord worden.

Feiten

Door middel van een adsorptieve eigenschap kan actieve kool schadelijke stoffen aan zich binden en uitdrijven vóórdat ze door het lichaam worden opgenomen. Actieve kool bestaat uit verkoold plantaardig materiaal dat op hoge temperaturen (600- 1.200°C) door middel van een stoom-of chemisch proces wordt geactiveerd. Het is een veilig middel dat zonder recept verkrijgbaar is. Het wordt voor lichamelijke toepassing ingezet bij o.a gasvorming, hartproblemen en spijsverteringskwalen, maar ook bij acute vergiftigingen.

De belangrijkste werking van actieve kool is het filteren van ongewenste (schadelijke) stoffen. Zware metalen en giftige elementen als lood, kwik, arsenicum en koper die soms wel jarenlang in het lichaam blijven hangen worden door actieve kool geadsorbeerd en uitgedreven. Des te fijner de deeltjes van de actieve kool poeder, des te meer adsorptievermogen het zal hebben.

Detoxen

Een eetlepel nemen van iets dat er voornamelijk uitziet als ‘as’, is niet bepaald een aantrekkelijk idee. Ondanks dat actieve kool geur-en smaakloos is, wordt een dosering in pil-of capsulevorm het meest gebruikt. Actieve kool poeder kan ook aan water of sapworden toegevoegd om op te drinken.

Bij een detox kuur van 1-2 weken wordt het aanbevolen om dagelijks verspreid over de dag 20-30 gram actieve kool in te nemen. Het is belangrijk om tijdens de detox de waterinname op te voeren naar 10-12 glazen per dag omdat actieve kool het lichaam kan dehydrateren. Eventuele obstipatieklachten die optreden tijdens een actieve kool detox zijn een waarschuwing dat er te weinig water wordt ingenomen. Reageer hier tijdig op en als de klachten niet verminderen kun je altijd de dosering halveren of er helemaal mee stoppen.

De resultaten van een detox worden natuurlijk bevorderd als er verder voldoende gezonde voedingstoffen en antioxidanten in het dieet worden opgenomen.
LET OP: Actieve kool heeft een wisselwerking met medicijnen en kan de werking van bijvoorbeeld anticonceptie beïnvloeden.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…