Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Detoxen met sapjes?

Camille
4 min read

Ooit al eens detoxen geprobeerd door middel van sapjes? De bedrijven die dit aanbieden, vliegen je de laatste tijd om de oren. Drie tot zelfs zeven dagen leven op sapjes lijkt populairder dan ooit, maar is het ook gezond?

Detox?

Het woord detox is eigenlijk gewoon afkomstig van het Engels en staat voor ‘ontgiften’. De detox zou dus moeten de giftige stiffen uit ons lichaam verwijderen. Naast een proper lichaam zou het ons ook meer energie en levenskracht moeten leveren. Onderzoeken leveren echter bewijs dat veel kuren ‘zinloos’ zijn, want ons lichaam is gemaakt om zichzelf te ontgiften. Dat gebeurt automatisch wanneer je voldoende gevarieerd en gezond eet. Daarnaast zouden er ook heel wat nadelen en/of risico’s aan verbonden zijn:

  1. Je creëert een sterk energietekort, dat kan met verloop van tijd gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Zeker als je al enigzins verzwakt of gevoelig bent.
  2. De kuur doet je metabolisme vertragen, want je lichaam moet even lang rondkomen met vaak de helft (of minder) van het aantal calorieën die je normaal opneemt. Nadien kom je die kilo’s vaak terug aan, omdat je teruggaat naar je normale voedingspatroon.
  3. Door het tekort aan energie, kan je lichaam ook je spieren aanspreken. Dan verlies je spiermassa in plaats van het kilootje teveel dat je eigenlijk kwijt wou.
  4. Als je een sapkuur gebruikt om een ander moment (bijvoorbeeld een vakantie) te compenseren, ga je je lichaam eigenlijk een beetje voor de gek houden. Wat je verloor door de detox, eet je er op vakantie gewoon weer aan.
  5. Sommige mensen krijgen last van een te lage bloedsuikerspiegel (met hartkloppingen, bleekheid, misselijkheid, transpireren, intense vermoeidheid tot gevolg). Je kunt je dus slecht gaan voelen en zelfs flauwvallen.

Ook voordelen?

  1. Je bent je tijdens het detoxen veel bewuster van wat je op andere dagen allemaal in je mond stopt. Vaak eet je eigenlijk veel meer dan je denkt en meer dan goed voor je is.
  2. Je geraakt er wel enkele kilootjes van kwijt (logisch want je lichaam verbrandt meer calorieën dan het opneemt). Als je dan na je detox voorzichtig terug opbouwt met een gezond leefpatroon met gezonde voeding, voldoende beweging en slaap, kan je dit gewichtsverlies toch behouden!

(On)gezond?

Er zijn jammergenoeg minder voordelen dan nadelen, maar niet alle nadelen zijn voor elke persoon van toepassing. Voor het ontgiften hoef je het niet echt te doen. Er zijn weinig echte bewijzen voor. Als je echter bewuster wil leren omgaan met je voeding, kan een detox je wel eens deugd doen.

Kies voor het juiste moment en laat je eventueel begeleiden door een specialist. Luister naar je lichaam, merk je dat je te vermoeid bent en uitgeput raakt, dan is de kuur die je volgt gewoon te streng voor je lichaam. Vul dan je eetpatroon aan met gezonde voeding (volkoren granen, mager vlees, vis …).

Auteur: Heleen Dejonghe

Heleen houdt van boksen, workouts at home en je maakt haar blij met lekker (en gezond) eten. Ze blogt op Happy Food & Moving Feet over haar tips & tricks voor een gelukkig en gezond leven. Ze gelooft in “small changes can make a big difference”. Je hoeft niet je hele leven om te gooien, belangrijker is om kleine aanpassingen te maken naar een gezonder leven en te genieten van wat het leven je brengt.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…