Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dysthyme stoornis

Jaro Broeklander
5 min read

Een dysthyme stoornis; je hebt er vast nog nooit van gehoord. Dit is een lichtere vorm van een depressie welke vaak voorkomt. Mensen die hier last van hebben genieten niet meer van het leven en zijn moeilijk te motiveren. Er is sprake van een Dysthyme stoornis als deze verschijnselen zich langer dan twee jaar voordoen. In dit artikel kun je alles lezen over deze vervelende en onderschatte stoornis.

Verschil tussen Dysthyme stoornis en een depressie

Het kan soms erg lastig zijn om in te schatten of iemand last heeft van een dysthyme stoornis of een depressie. Over het algemeen wordt een depressieve stoornis gekenmerkt door meerdere depressieve fases. Men beleeft verschillende depressieve periodes, de een nog erger dan de ander. In het ergste geval komen hier ook zelfdodingsneigingen bij kijken. Bij een dysthyme stoornis zijn de depressieve gevoelens meer constant, van lange duur en minder heftig. Dit maakt het extreem lastig om een dysthyme stoornis bij iemand te constateren. Er zijn namelijk ook mensen met een ‘sombere’ persoonlijkheid.

Dysthyme stoornis

Nu we voor zover mogelijke de verschillen hebben aangekaart tussen een depressieve stoornis en een dysthyme stoornis, zullen we ons focussen op laatstgenoemde. Iemand die last heeft van relatief lichte depressieve gevoelens. Iemand die lijdt aan deze stoornis kan korte periodes hebben waarin het wat beter gaat. Deze duren nooit langer dan twee maanden en over het algemeen blijft er altijd een sombere stemming aanwezig. Dit maakt het voor des treffende persoon extra lastig om hulp te zoeken. Hij of zij voelt zich vaak niet serieus genomen en wordt door anderen al snel als ‘negatief’ en ‘aanstellerig’ beschreven. Dit zorgt voor sociale onzekerheid, welke ervoor zal zorgen dat de symptomen alleen maar erger worden. Indien er geen hulp gezocht wordt, kan deze stoornis zich na verloop van tijd zelfs omzetten naar een depressieve stoornis.

Dysthyme stoornis bij kinderen en jongeren

Deze stoornis komt ook voor bij kinderen en adolescenten. Vaak zijn dit kinderen van wie een van de ouders een depressieve of dysthyme stoornis heeft gehad. De stoornis zal bij kinderen leiden tot slechte prestaties op school en verslechterde sociale vaardigheden. Van een vroege dysthyme stoornis wordt gesproken als desbetreffende persoon jonger dan 21 jaar oud is wanneer de eerste verschijnselen zich voordoen.

Oorzaken dysthyme stoornis

Net zoals bij anderen vormen van depressie kan de dysthyme stoornis meerdere oorzaken hebben. Zo zijn er biologische sociale en psychologische die bijdragen aan het ontstaan van deze stoornissen. Bij een dysthyme stoornis zijn er ook nog een paar andere oorzaken die parten kunnen spelen. Psychogene factoren die meespelen zijn chronische lichamelijke ziekten, sociale en psychische overbelasting en neurotische prikkels.

Kenmerken van een dysthyme stoornis

Algemene kenmerken die bij elke depressieve stoornis komen kijken zijn natuurlijk somberheid en lusteloosheid. Bij een dysthyme stoornis zijn er echter meer kenmerken. Wij hebben ze voor jullie op een rijtje gezet:

  • Sombere en verdrietige stemming
  • Slechte eetlust/weinig honger
  • Slapeloosheid of juist overdreven veel slapen
  • Vermoeidheid/weinig energie
  • onzekerheid/lage eigenwaarde
  • concentratieproblemen
  • passieve houding
  • faalangst
  • Schommelende stemming (korte ‘betere’ tijden afgewisseld met langere ‘slechte’ periodes)
  • Snel geïrriteerd

Gevolgen van een dysthyme stoornis

Iemand die lijdt aan een dysthyme stoornis is over het algemeen nog wel in staat om maatschappelijk te functioneren. Levenslust en motivatie zullen echter ontbreken. Mensen in de omgeving van iemand met dysthymie zullen de stoornis vaak niet erkennen en proberen de persoon op te vrolijken. In veel gevallen helpt dit niet en dit zorgt ervoor dat mensen geen contact meer met desbetreffende persoon opnemen. Op lange termijn leidt dit vaak tot een sociaal isolement, wat de stoornis drastisch verergert. Mensen die lijden aan een dysthyme stoornis zijn vaak eenzaam en ongelukkig. Wanneer een dysthyme stoornis langer dan vijf jaar aanhoudt, is de kans groot dat deze overgaat in een depressieve stoornis. Symptomen zullen verergeren met de gevolgen van dien.

Behandeling van een dysthyme stoornis

Is de meeste gevallen wordt een dysthyme depressie niet herkend en dus ook niet behandeld. Dit is een serieus probleem want mensen met deze aandoening lijden wel degelijk. Heb jij het gevoel dat je aan deze stoornis lijdt? Of heb je het vermoeden dat iemand in je omgeving last heeft van een dysthyme stoornis? Neem dan gerust contact op met de huisarts.

Het is van levensbelang dat mensen die lijden aan deze stoornis zo snel mogelijk geholpen worden. Welke hulp is er mogelijk? Het kan zijn dat antidepressiva voorgeschreven wordt. Dit is een middel welke de klachten doet verminderen, maar op deze manier zal de depressie niet vanzelf overgaan.

Ook kan met behulp van psychotherapie geoefend worden op het beter in de hand houden van de depressie. Zo kun je deze beter controleren en beter functioneren in deze maatschappij. Het is belangrijk dat deze aandoening niet wordt onderschat. Vraag dus altijd om hulp!

Door Jaro Broeklander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…