Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

GETUIGENIS: Slaaptherapie veranderde het leven van Sarah

Bram De Brabander
5 min read

Voor wie hardnekkige slaapproblemen heeft, en daar graag zonder slaapmedicatie een oplossing voor vindt, kan slaaptherapie een oplossing zijn. Sarah testte het uit en ontdekte een heel andere kijk op slapen.

“Als jongere had ik al last om in slaap te raken”, vertelt Sarah. “Ik lag vaak lang wakker, en was bang dat ik daardoor niet goed zou presteren op school. Ook elders slapen was een probleem: ik had altijd schrik dat ik er niet zou kunnen slapen. Slaapproblemen waren bij ons thuis heel normaal, wij waren allemaal ‘slechte slapers’ en een slaappilletje nemen was niks ongewoons.” 

Pilletjes

Pas toen Sarah op kot ging, begonnen de problemen echt. “Tijdens de blokperiode zat ik de hele dag alleen te studeren en werkte ik tot laat in de avond door. Ik had last van faalangst en projecteerde dat op mijn slapen: ik moést onmiddellijk in slaap vallen, of anders zou ik al mijn leerstof vergeten zijn. Natuurlijk lag ik dan uren wakker… Uiteindelijk schreef de huisarts mij kalmeerpillen voor. Het werd een gewoonte in mijn studententijd: tijdens de blok nam ik een pilletje om te slapen. Als ik heel nerveus was voor een examen, nam ik er zelfs twee. Ik zag er geen graten in, en mijn ouders ook niet. Ook toen ik afgestudeerd was bleven de pilletjes een vaste waarde. Gaan kamperen? Presentatie op het werk? Een nacht op het vliegtuig? Ik had ze voor de zekerheid altijd bij.”

Uitgeput

Toen Sarah ging samenwonen met haar man, veranderde er iets. “Ten eerste vond hij die kalmeerpilletjes niet zo normaal”, vervolgt ze. “Ik zag die gewoonte zelf plots ook met andere ogen… Ik heb nooit meer een nieuw voorschrift gevraagd. Maar ook mijn slaapgewoonten veranderden. Mijn man is een goede slaper en kan lang opblijven. Ik paste mij aan zijn ritme aan: samen gezellig film kijken, uitgaan met  vrienden en ‘blijven plakken’… Als ik moe werd, negeerde ik dat gewoon. Toen we een huis kochten en gingen verbouwen, ging het weer goed mis. Door de combinatie van een pittige job, elk weekend verbouwen, en een druk sociaal leven, raakte ik weer gefixeerd op het belang van een goede nachtrust. Met hetzelfde resultaat: ik lag elke nacht úren wakker. Ik had nu geen pilletjes meer, dus ik probeerde vanalles uit: gaan sporten, avond- en nachtwandelingen maken, opstaan en televisie kijken tot ik in slaap viel, lezen, middagdutjes …  Maar niks hielp. Elke morgen droomde ik ervan om weer te mogen gaan slapen. En naarmate de dag vorderde, werd ik nerveuzer dat het slapen wéér niet ging lukken. Ik was uitgeput, en niet meer te genieten.”

Therapie

Uiteindelijk was slaaptherapie de reddende engel voor Sarah. “Het was mijn schoonmoeder die me op een dag een foldertje meebracht over slaaptherapie in het Maria Middelaresziekenhuis in Gent”, vertelt ze. “Ik kan het in 1 zin samenvatten: die therapie heeft mijn leven veranderd. Ik ging eerst bij een neuroloog om te kijken of er geen fysieke oorzaken waren voor mijn slapeloosheid. Toen dat niet het geval bleek, volgde ik een cursus van 10 weken. Ik leerde er heel wat over mezelf, over een goede slaaphygiëne, over ontspanningsoefeningen en mindfulness… Het belangrijkste inzicht voor mij? Iedereen heeft een ander slaapritme: ik moest stoppen met het ritme van mijn man te volgen. Slapen is als een trein: als die langskomt, moet je erop springen. Doe je dat niet, dan moet je 1,5 uur wachten op de volgende. En in tegenstelling tot mijn man heb ik slaaprituelen nodig. Zo telefoneer ik niet ’s avonds laat en zit ik niet te surfen op internet. Ik lees altijd nog even in mijn bed, zelfs als ik laat thuis ben na een feest. De 20 minuten slaaptijd die ik ‘verlies’, verdien ik dubbel terug door rustig in slaap te vallen. Mijn angstige gedachten over niet kunnen slapen leerde ik af met mindfulness. Sinds de therapie heb ik nog maar zelden wakker gelegen. En als dat gebeurt, maakt het mij niet meer bang. Dan denk ik: morgen slaap ik wel weer beter. En meestal is dat ook echt zo.”

Heb je zelf een slaapprobleem? Dan praat je hier het best over met je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerd centrum in je buurt voor slaaptherapie of een slaaponderzoek als dat nodig blijkt.  

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…