Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Goed lopen start bij het kiezen van de juiste loopschoenen

shana
4 min read

Passende kwalitatieve loopschoenen zijn essentieel om blessures tijdens het lopen te vermijden. Het aanbod is groot en daarom is het niet altijd gemakkelijk de juiste schoen voor jou eruit te halen. Eerst en vooral moet die  perfect zitten, je voeten optimaal ondersteunen en tot slot je voldoende stabiliteit en demping bieden.  Advies van specialisten is dan echt wel aan de orde.

Looppatronen

Er zijn verschillende manieren waarop iemand kan lopen. Dit wordt omschreven in de term pronatie. Dat wil zeggen de manier waarop je onderbenen de schok analyseren. Er zijn drie types pronatie:

  • Onderpronatie: Hierbij zet je je af met de buitenkant van je voet. Bij elke stap zal je voet met een hoge boog worden ingebogen naar het asfalt.
  • Neutrale pronatie: Bij deze pronatie landt je voet op de buitenkant van je hiel en rolt iets naar binnen om de schok op te vangen.
  • Overpronatie: je voet landt op de buitenste rand van je hiel, waardoor je voet platter op de grond neerkomt. Hierdoor zet je je meer af met de binnenkant van je voet.

Deze looppatronen zijn een eerste belangrijke factor waar je rekening mee moet houden tijdens het kiezen van een goede loopschoen. Je kan je eigen type ontdekken door je oude loopschoenen te bekijken. Zit er meer slijtage aan de buitenkant van de zool, dan ben je een onderpronator. Wanneer er meer slijtage aan de binnenkant zit, ben je eerder een overpronator.

Dempende werking van een loopschoen

Een goede demping van je loopschoenen is van belang omdat je voeten, knieën, heupen en rug bij elke stap een schok opvangen. Deze schok komt overeen met het drievoud van je lichaamsgewicht.  Het is evident dat de demping dus moet aangepast zijn aan het lichaamsgewicht.

Pasvorm van je loopschoen

Tijdens het kiezen van je loopschoenen, moet je erop letten dat je je schoen niet te groot of te klein koopt. Bij een loopschoen moet er zeker een halve centimeter ruimte tussen je grote teen en de punt van je schoen zijn. Bovendien moet het bovenmateriaal van de schoen goed om je voet aansluiten, zonder té strak te zitten. De schoen moet voldoende steun geven en er mag niet veel ruimte zitten tussen de zijkanten van de hielkap.

Levensduur van een loopschoen

Loopschoenen gaan minder lang mee dan gewone schoenen. Dat is logisch, want met loopschoenen leg je normaal gezien veel meer kilometers af.  Zo is er na 1.000 km maar 75% demping van je schoen over en na 1.500 km zijn je loopschoenen zeker aan vervanging toe. Wacht niet te lang, want versleten loopschoenen doen niet wat ze moeten doen, en zo vergroot opnieuw de kans op blessures.

Enkele tips

Grote merken weten hoe je sportschoenen moet maken, maar toch hebben ze elk hun eigenheid.  Het is dus erg belangrijk dat je professioneel advies krijgt waarbij zowel rekening gehouden wordt met de vorm van je voet als de manier waarop je loopt.

Hieronder nog enkele nuttige tips als je loopschoenen gaat kopen:

  • Ga er niet vanuit dat de duurste schoenen de beste zijn voor jou. Kies de schoen die het best bij je past.
  • Prijs kan echter wel een indicator zijn, als het op kwaliteit aankomt.
  • Koop je schoenen in de middag. Je voeten zetten uit in de loop van de dag.
  • Ga je veel lopen? Koop twee paar loopschoenen om af te wisselen.
  • Heb je snel last van blessures of wringen je spieren, pezen en gewrichten wat tegen? Ga dan zeker naar een gespecialiseerde loopwinkel, en raadpleeg ook je arts of specialist.
  • Hippe en cool uitziende loopschoenen zijn 1 ding,  maar aanvaard toch maar het advies van een professioneel uitgeruste zaak en dito verkoper.  Zelfs al vind je de schoen minder mooi!

 

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…