Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Daarom moet je (meer) hardlopen

shana
5 min read

Lopen is de meest beoefende sport ter wereld, logisch want hardlopen is de meest efficiënte manier om hart en bloedvaten in optimale conditie te brengen en bovendien is het gratis! Iedereen heeft zo zijn redenen om de loopschoenen aan te trekken: om te ontspannen, zich er goed bij te voelen, enkele kilootjes kwijtraken … Maar hardlopen heeft nog veel meer voordelen dan dat. Wij zetten hier 10 voordelen op een rijtje waarom je (meer) moet hardlopen!

1. Een natuurlijk medicijn

Lopen is een natuurlijk antidepressiva. Het is een goede manier om depressieve gevoelens te verminderen. Ook helpt hardlopen tegen de veelvoorkomende ziekte diabetes. Een half uurtje per dag zou de kans op diabetes type 2 al verkleinen met 30 procent!

2. Ren de stress weg

Rennen maakt je een stuk kalmer en stressbestendiger. Een half uurtje joggen kan je ook extra energie geven of frisse ideeën opleveren die je tijdens de (werk)dag nodig hebt. Verder zorgt hardlopen ook voor de aanmaak van endorfine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Lopen draagt dus zeker bij om een gelukkiger gevoel te hebben.

3. Gewicht verliezen

Trek die skinny jeans maar uit de kast, want met hardlopen kan je maar liefst 700 calorieën per uur verbranden. Het is een perfect onderdeel van elk afslankprogramma. Er zijn weinig sporten te bedenken die sneller calorieën verbranden dan lopen. Gewicht verliezen met alleen sporten is niet eenvoudig, daarom moet je het sporten combineren met een gezonde voeding om je gewenste gewicht te verliezen.

4. Verbetert het denkvermogen

Veel rennen is goed voor je hersenen, dat hebben neurowetenschappers enkele jaren geleden ontdekt. Hardlopen zorgt voor een betere werking van het geheugen. Lopen is niet alleen goed om je geheugen te versterken, maar ook om symptomen van dementie te verminderen. Hardlopen kan zelfs helpen om de ziekte van Alzheimer tegen te gaan. Daarboven is lopen een goede manier om nieuwe hersencellen aan te maken. Een paar keer per week hardlopen zorgt dus voor de aanmaak van nieuwe hersencellen, waardoor je beter kan leren en nadenken.

5. Minder kans op hartziekten

Hardlopen is goed voor je hart. Wanneer je regelmatig rent, kan dit zorgen voor een lagere bloeddruk, een lagere hartslag en een lager cholesterolgehalte. Voldoende bewegen houdt je hart en bloedvaten in conditie. Zo is de kans op hartziekten kleiner.

6. Betere conditie

Wie regelmatig loopt, zal merken dat zijn/haar conditie na een paar sessies al veel verbeterd is. Deze betere conditie komt niet alleen van pas bij het hardlopen maar ook bij andere sporten of activiteiten. Naast een betere conditie zorgt hardlopen ook voor een betere ademhaling. De longcapaciteit neemt toe, waardoor je ook langer kan lopen en minder snel moe wordt.

7. Ontspanning

Je zou het misschien niet denken, maar hardlopen is een goede methode om te ontspannen. Een half uurtje lopen kan wonderen doen tegen stress op het werk of thuis. Luister tijdens het lopen naar je favoriete muziek en misschien komt er een nummer langs waarvan je spontaan gelukkig wordt. Maak een goeie playlist en ontdek die geweldige nummers opnieuw tijdens het lopen. Lopen in een mooie natuurgebied kan ook zeer ontspannend zijn en is de uitgelezen manier om terug tot jezelf te komen.

8. Makkelijk toegankelijk

Hardlopen is zeer toegankelijk. Trek je hardloopschoenen aan, stap de deur uit en begin met lopen (na een goede warm-up natuurlijk). Je hoeft niet te zoeken naar een dure sportschool of sportmaterialen mee te nemen. Het enige wat je nodig hebt zijn goede loopschoenen en een gemakkelijke sportoutfit. Ook op vakantie kan je  heel gemakkelijk hardlopen, gooi gewoon die loopschoenen in je koffer en geniet van de nieuwe omgeving. Bovendien is sporten in de buitenlucht ook nog eens goed voor je weerstand.

9. Hardlopen is goedkoop

Hardlopen is spotgoedkoop en kan bij iedereen aangeleerd worden. Naast goede loopschoenen en sportkledij, heb je verder eigenlijk niets nodig. Iedereen kan lopen zonder verdere uitleg van een expert. Daarenboven kan je altijd op je eigen tempo lopen op elk moment van de dag. Het Belgische klimaat mag dan niet altijd ideaal zijn om te lopen, maar laat dit geen excuus zijn!

10. Goed voor de huid

Lopen kan je gezicht en huid een oppepper geven. Wie zich regelmatig in het zweet werkt, krijgt een gezonde huid in ruil. Lopen bevordert de bloedcirculatie waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Door het zweten gaan poriën open. Het is wel belangrijk je make up te verwijderen vooraleer je gaat hardlopen.

Ook zin gekregen om met hardlopen te beginnen? Tover die hardloopschoenen van onder de kast en begin vandaag nog met hardlopen. Na een tijdje wordt hardlopen een positieve verslaving en verandert het in een plezierige, ontspannende activiteit. Maar let op, te veel van het goede is ook niet gezond. Enjoy your run!

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…