scrollTop top

Help, winteruur! Met deze tips slaap je alsnog als een roosje

Help, winteruur! Met deze tips slaap je alsnog als een roosje

Vannacht gaat het winteruur van start. Of je nu voor- of tegenstander bent, feit is dat de verandering van het uur het slaapritme van heel wat mensen in de war brengt. Hieronder enkele tips om uitgerust wakker te worden in de wintertijd!

Ons lichaam maakt het slaaphormoon melatonine aan wanneer het donker is. In de winter is het overdag donkerder, waardoor we minder licht binnenkrijgen en ons bioritme in de war raakt. We zijn overdag moe door het weinige daglicht, waardoor we ons ’s avonds minder moe voelen. Volgens een onderzoek van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België slaapt 1 op de 3 Belgen slecht en heeft 20% last van chronische slapeloosheid. Dat zijn geen goede cijfers! Zeker niet als je weet dat slapeloosheid, slaaptekort en een onderbroken slaapritme kunnen leiden tot kleine kwaaltjes zoals hoofdpijn, energiegebrek en slechte concentratie, maar ook tot grotere problemen zoals een verhoogd risico op diabetes en geheugenproblemen.

De omschakeling van zomer- naar winteruur, wordt door heel wat mensen als een mini-jetlag ervaren. Zeker als je normaal op vaste tijdstippen gaat slapen en opstaat – wat vaak ook geldt voor jonge kinderen – kan de uursverandering als storend ervaren worden. Wij mogen van Sonos enkele tips delen om morgen toch uitgerust wakker te worden.

Enkele tips

 1. Probeer om enkele dagen voor de uurswisseling een kwartier later te gaan slapen en op te staan. Op die manier is de verandering van uur minder abrupt en spreid je dat extra uur slaap over meerdere dagen.
 2. Ben je niet zo’n regelmatige slaper, dan kun je de wekker de avond voordien al verzetten. Op die manier ben je de wissel een dag voor en ben je je er bewuster van wanneer je wat later gaat slapen.

Naast deze tips kunnen rustige geluiden een wereld van verschil maken voor je gaat slapen. Elke avond een half uurtje ontspannen en kijken welke geluiden je kalmeren helpen je zo naar dromenland.

Wil je nog meer tips en tricks om goed te slapen? Sprint dan 11 november naar de winkel voor ons nieuw nummer met uitgebreid slaapdossier.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  267.004.039
 • Aantal
  doden
  5.270.579
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  1.879.784
 • Aantal
  doden
  27.360

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!