Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hepatitis B Symptomen

shana
3 min read

Hepatitis is een leverontsteking die het gevolg is van een infectie met één van de hepatitisvirussen. Bij hepatitis B is er dan ook sprake van een besmetting met het hepatitis B-virus. De symptomen bij hepatitis B zijn dan ook niet altijd gelijk aan die van een andere vorm van leverontsteking. De klachten en symptomen, maar ook de mate en de ernst ervan, waar je mee te maken krijgt bij een hepatitisbesmetting zullen dan ook sterk afhangen van het virus dat verantwoordelijk is voor de ontsteking van je lever.

Om met zekerheid vast te kunnen stellen welke vorm van hepatitis je hebt, zal een beetje bloed bij je af worden genomen. In een laboratorium zal dit bloed vervolgens worden onderzocht om te zien met welk virus je bent besmet.

Symptomen van hepatitis B

Na een besmetting met het hepatitis B virus, kan het wel vier weken tot zes maanden duren voordat er klachten en symptomen ontstaan. Hepatitis B kan worden gezien als een verraderlijke ziekte omdat je in bepaalde niets merkt van de besmetting omdat er zich geen symptomen en klachten manifesteren. Maar ook al merk je zelf niets, je bent wel besmettelijk voor anderen.
Wanneer er wel klachten en symptomen ontstaan als gevolg van een hepatitis B besmetting dan heb je last van:

Geelzucht

In bepaalde gevallen van hepatitis B zal er geelzucht optreden. Dat wil zeggen dat je huid en het wit van je ogen geel gaan zien, soms zal ook je urine donkerder kleuren en je ontlasting juist zijn kleur verliezen (en aan stopverf doen denken). In ernstige gevallen kan er zelfs acuut leverfalen optreden. In dat geval zijn de cellen van je lever zodanig beschadigd dat het orgaan niet meer kan werken. 

Chronische hepatitis B

Een chronische hepatitis B zal in de regel lange tijd geen of weinig symptomen en klachten veroorzaken. In deze periode kan de ontsteking in je lever zich wel verder uitbreiden. Uiteindelijk zal de hepatitis overgaan in de verschrompeling van je lever. Bij dit proces zal het weefsel van je lever om worden gezet in littekenweefsel. Dit proces wordt cirrose genoemd en dient te worden gezien als een ernstige aandoening.

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…