Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe gezond is kraantjeswater?

Camille
3 min read

Voor al het leven op aarde is water de voornaamste voorwaarde. Het lichaam van een mens is voor meer dan 70 procent opgebouwd uit water: onze hersenen en ons bloed zelfs 83%! Stel je voor dat je 80kg weegt, dan heb je meer dan 40 liter water. Al onze organen zijn er afhankelijk van en meer nog, water regelt onze lichaamstemperatuur en onze zuurtegraad. Om samen te vatten, water is een van de meest levensnoodzakelijke stoffen. Althans, zuiver water.

Goede effecten van water

Je lichaam zal door het drinken van zuiver en mineraalrijk water rehydrateren. In je lichaam zorgt water er bovendien voor dat die mineralen ook op hun bestemming geraken. Tevens is water van essentieel belang bij de vertering van voedsel. Het is ongelooflijk hoeveel mensen problemen ondervinden met het goed verwerken van voedsel, zonder het zelf door te hebben. We onderschatten dikwijls alle gevolgen die te weinig of onzuiver water voor ons hebben.

Is kraantjeswater gezond?

Voor mens en dier is zuiver water van cruciaal belang om gezond te blijven. Om die reden wordt de kwaliteit van het kraantjeswater in ons land elke dag streng gecontroleerd. Helaas is onze maatschappij dusdanig geëvolueerd dat er een gigantische diversiteit aan chemicaliën worden gebruikt. Door de grote bevolkingsdichtheid hebben we last van hormonen en medicijnen in de waterloop. Door het belang van transport en economie kan het hele traject leidingen dat bestaat uit asbest, zo’n 20.000km, niet vervangen worden. Aldus, ondanks de goede controle en alle het goede werk dat men in ons drinkwater steekt, wordt het bijbenen van de verontreiniging onmogelijk.

Chemicaliën in kraantjeswater

Om te voorkomen dat het leidingwater vol bacteriën zit, voegt de drinkwatermaatschappij ontsmettingsmiddelen toe. Het gebruik van natriumhypochloriet, ofwel javel, is onvermijdelijk. Echter kan er niet voorkomen worden dat er hierdoor ongewilde bijproducten worden gevormd, bijvoorbeeld chloroform. Het nadeel is dan dat als je de kraan opendraait en je een heerlijk glas water wil vullen, er niet alleen water en mineralen zullen uitkomen. Zoals je wellicht gemerkt hebt staat er niemand bij jou thuis om deze bijproducten weer te filteren, en dus bevat je water ook een heleboel chemicaliën, waar je als consument geen weet van hebt.

Flessenwater of een andere oplossing?

Flessenwater kan in bepaalde gevallen een goede (tijdelijke) oplossing zijn. Wanneer je veel drinkwater gebruikt dan is dit echter een dure aangelegenheid. Een huishouden dat dagelijks 3 flessen drinkt moet hiervoor maandelijks 54 euro betalen (bij een prijs van 0,60 euro per fles). In 5 jaar zal dit bedrag zijn opgelopen tot 3.240 euro. Echter kan je geen chemicaliën mijden door het kopen van flessenwater, want ook hier zitten bewaarmiddelen in.

Om deze kosten te besparen, ecologisch en duurzaam te werk gaan, zuiver en kwalitatief het beste water te hebben, kan je wellicht beter overgaan tot de installatie van een degelijk waterzuiveringssysteem, dewelke al deze voordelen in een gemakkelijke formule omtovert!

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…