Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe het geslacht van je baby bepalen?

Olivier
4 min read

Veel mensen maakt het niet zo veel uit of ze een jongen of een meisje krijgen en vinden het vooral belangrijk dat de baby gezond is, maar het is niet zo gek als je nieuwsgierig bent naar het geslacht van jouw kindje. Om erachter te komen of je kleding voor een jongen of een meisje aan moet schaffen en of je jouw babykamer blauw of roze moet verven, kun je gebruik maken van een geslachtsbepaling. Meer over de geslachtsbepaling en andere mogelijke manieren om het geslacht van je kind te achterhalen, lees je in dit artikel.

De geslachtsbepaling met echo

Vanaf ongeveer 16 weken zwangerschap kan de dokter vertellen of je een jongen of een meisje krijgt, maar op dit moment zal de dokter hier nog niets over zeggen. Dit komt omdat het op 16 weken nog niet helemaal zeker is welk geslacht je krijgt en je dit het beste kunt zien vanaf 20 weken. Tijdens de 20-wekenecho wordt er gekeken naar mogelijke lichamelijke afwijkingen bij het kind, maar zal de echoscopiste je ook vragen of je het geslacht van het kindje wil weten. Is het geslacht nog niet goed zichtbaar, dan hoeft er niet uitgebreid de tijd genomen te worden om het geslacht te achterhalen. Het bepalen van het geslacht gebeurt namelijk wel vaak bij deze echo, maar is geen verplicht onderdeel van de 20-wekenecho.

De betrouwbaarheid van de geslachtsbepaling met echo

Als de echoscopist het geslacht van jouw kindje niet helemaal goed kan zijn of als hij of zij twijfelt welk geslacht je kindje heeft, wordt er niets gezegd over het geslacht van het kindje. Overigens is het niet zeker dat je echt een meisje krijgt als de echoscopiste dit gezegd heeft of dat je inderdaad een jongen krijgt als dit blijkt uit de 20-wekenecho. De bepaling van het geslacht van jouw kind is en blijft namelijk mensenwerk en omdat mensen fouten kunnen maken, heb je nooit de honderd procent zekerheid over het geslacht van je kindje. Vergissingen komen niet vaak voor, maar dit betekent niet dat het onmogelijk is voor de dokter om zich te vergissen bij het bepalen van het geslacht.

Het geslacht bepalen zonder geslachtsbepaling met echo

Volgens sommige mensen zijn er ook andere manieren om het geslacht van jouw kindje te bepalen. Krijg je een meisje, dan zou je volgens hen vaker een ochtendhumeur hebben, een dikker gezicht krijgen en dikkere billen ontwikkelen tijdens de zwangerschap. Daarnaast zegt men dat je bij de zwangerschap van een meisje ook minder haar krijgt. Of dit ook echt zo is, is overigens niet bekend. Het gaat om zogeheten bakerpraatjes, niet om wetenschappelijk onderzoek.

Volgens dezelfde mensen krijg je een jongetje als er sprake is van de volgende situaties:

  • Je bent vrolijk in de ochtend.
  • Je hebt een dikkere buik en dikkere benen.
  • Je hebt vaak koude voeten.
  • Het kind schopt vaak tegen je ribben.
  • Je nagels groeien sneller.
  • Je haar wordt voller.

Daarnaast zijn er zelfs mensen die denken dat ook de vader zich op een bepaalde manier gedraagt als er een jongen of een meisje geboren wordt. Zo zou de vader van een ongeboren jongetje voornamelijk veel gaan klussen in huis, terwijl de vader van een ongeboren meisje vooral veel gaat ijsberen tijdens de zwangerschap. Dat de vader zich onbewust op een bepaalde manier gedraagt door het geslacht van het ongeboren kindje, is niet erg logisch. Deze bakerpraatjes worden door experts dan ook als fabels gezien, die niet waar zijn en door mensen in de wereld zijn geroepen zonder dat de claims inderdaad op waarheid gebaseerd zijn.

Let op: het gaat hier om zaken die niet wetenschappelijk bewezen zijn. Heb je inderdaad dikker haar, dan betekent dit niet dat je inderdaad een jongetje krijgt en dat je zonder enige zorgen de gehele garderobe met jongens kleding kan vullen en de kinderkamer blauw kan verven. De beste manier om te achterhalen welk geslacht jouw kindje heeft, is nog altijd door een geslachtsbepaling door middel van een echo te doen. Kan de echoscopiste je niets vertellen over het geslacht van jouw kindje in de 20-wekenecho, dan is het een kwestie van wachten tot de dokter het geslacht van jouw kindje wel goed kan zien. Vaak duurt dit niet lang meer na de 20-wekenecho, maar is het geslacht van het kind duidelijk zichtbaar bij de volgende afspraak met echo.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…