Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe kan je veilig skiën op drukke skipistes?

Bram
4 min read

Een drukke skipiste is voor een beginnende skiër vaak even schrikken. Het is vaak erg druk en je hebt geen idee hoe je veilig naar beneden kan komen. Vooral als je niet heel erg ervaren bent en je nog de ruimte nodig hebt om te bewegen. Gelukkig zijn er regels waarmee je veilig kan skiën op een drukke skipiste. Wij hebben de regels voor je uitgelegd zodat je voortaan zelf veilig aan de slag kan gaan. 

Hou je snelheid onder controle

Als beginner kan dit een hele mooie oefening zijn en het is dan ook slim niet direct een drukke piste te betreden als je geen ervaring hebt. Het is namelijk belangrijk om je snelheid onder controle te houden om botsingen te voorkomen met skiërs die iets minder hard gaan. Of skiërs die ineens voorlangs komen in plaats van in de skirichting mee te gaan. Ski op een gematigde snelheid om de mensen heen, maar let goed op en ga niet te snel.

Ga niet stilstaan op een piste

Eén van de meest stomme dingen die regelmatig gebeuren is dat skiërs steel gaan staan op een piste. Als je ineens stil gaat staan dan moet iedereen voor je uitwijken wat natuurlijk een enorme uitdaging is als het zo druk is op een skipiste. Wil je toch even stoppen? Vertraag langzaam je snelheid en zoek rustig een plekje op aan de zijkant zodat je geen bumper op een piste vormt. 

Pas je snelheid aan bij drukte

Wordt het ineens druk op een skipiste? Dan is er nu geen tijd om even een sprongetje te maken of een race te houden met je vrienden. Pas je snelheid gewoon aan zodat je netjes langs andere heen kan gaan en geen botsing veroorzaakt. Neem ook geen tijd om nieuwe trucjes te leren want dan loop je het risico dat andere tegen je aanbotsen

Sta snel op na een valpartij

Een valpartij op een drukke piste is natuurlijk levensgevaarlijk. Je kan zo een soort kettingbotsing veroorzaken met skiërs die achter je skiën. Probeer indien het mogelijk is zo snel mogelijk weer op te staan en even naar de kant te gaan. Hier kan je even bijkomen en eventueel kijken of er geen blessures zijn.

Kies een alternatieve piste

Vaak zijn de groene en blauwe skipistes erg druk. Je vind hier vooral veel beginnende skiërs met soms jonge kinderen. Als je deze drukte wil vermijden dan kan het lonen om eens naar een rode piste te gaan. Je zal merken dat het hier lang niet zo druk is en je gewoon normaal kan skiën. Ben je een beginnende skiër? Dan is een alternatieve piste zoals een rode piste natuurlijk geen optie

Kies tijden uit die rustiger zijn

Als je een drukke piste ziet dan denk je vaak dat dit de hele dag door is. Dit is absoluut niet zo want er zijn momenten dat je rustig kan gaan skiën. Zo kan je vooral rustig skiën rond etenstijd doordat iedereen een rustplaats opzoekt en uitgebreid gaat lunchen. Dit is het moment als je even snel de piste af wil. Een tijdstip dat je beter kan vermijden is het einde van de dag. Ineens wil iedereen tegelijk zo snel mogelijk naar beneden waardoor er botsingen en files ontstaan. Probeer wat eerder richting het einde van de piste te gaan om zo problemen en blessures te voorkomen. 

Tips bij drukke skipistes

  • Vermijd drukke skipistes en ga buiten het hoogseizoen. Januari is bijvoorbeeld rustig en extra voordelig.
  • Ga niet achterom kijken want voor je het weet staat er iemand voor je net stil die je niet meer kan ontwijken.
  • Maak geen onverwachte bochten zodat iemand achter je verkeerd reageert. 
Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…