Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

9 tips voor de beginnende skiër

Olivier
4 min read

Als beginnende skiër kan een skigebied nogal overweldigend zijn. Natuurlijk wil je direct op de piste staan, maar dit is misschien niet heel handig als beginnende skiër. Gelukkig hebben we een aantal tips waardoor het skiën een stuk eenvoudiger gaat en je zonder botbreuken weer thuis komt.

1. Begin met een indoor skihal

Boek niet direct twee weken wintersport als je nog nooit op ski’s hebt gestaan. Misschien vind je het namelijk helemaal niet leuk en dan zit je op wintersport. De hele beleving is eraf terwijl je misschien veel geld hebt uitgegeven aan een skipas en uitrusting. Neem een lesje in een indoor skihal en kijk of je het leuk vind om te doen. Daarnaast is het een manier om niet helemaal onervaren in een skigebied aan te komen.

2. Skikleding huren

Het is slim om niet direct het eerste jaar skikleding te kopen. De outfit kan erg duur zijn dus je kan beter een outfit huren. Als je het budget niet hebt kan je ook nog aan vrienden of familieleden vragen of ze nog skikleding hebben hangen. Wil je ze toch echt kopen? Doe dit dan als het seizoen is afgelopen dat is een stuk voordeliger. Je outfit moet uit het volgende voldoen voor een weekje skiën:

 • Ski helm
 • Ski schoenen
 • Skibril
 • Ski sokken
 • Snowboots voor in het dal.
 • Thermokleding
 • Ski jas
 • Ski handschoenen
 • Skibroek
 • Sjaal eventueel een tube sjaal.
 • Muts
 • Ski sokken
 • Eventueel een speciale rugzak voor tijdens het skiën.

3. Huur je materialen

Net als je kleding is het slim om je eerste paar ski’s gewoon te huren. Soms kan je een wintersport vakantie boeken waar je materialen al bij zijn inbegrepen. Je betaalt zo één totaalprijs voor je volledige skivakantie. Dit is vooral handig voor beginners die nog niet weten of ze het ieder jaar gaan doen.

4. Skigebied voor beginners

Ga niet direct naar het hoogste gebergte in Europa, maar ga opzoek naar een skigebied voor beginners. De beste keuze is een skigebied waar groene pistes zijn. Deze vind je vooral in Frankrijk, Italië en Zwitserland. Eventueel kan een blauwe piste ook, maar dit kan al wel een uitdaging zijn. Probeer een gebied te vinden waar voldoende verschillende beginners pistes zijn voor de afwisseling.

5. Skilessen

Neem absoluut skilessen en denk niet dat je na 1 les al op de latten kan gaan staan. Het is belangrijk om de basis onder de knie te hebben zodat er geen onnodige sportblessures ontstaan. Je kan in een klas leskrijgen of privé uiteraard is een klas vaak voordeliger tenzij je in een grote groep opzoek gaat naar een instructeur. 

6. Rustig aan de slag

Heb je een paar lessen genomen en de basis onder de knie? Ga dan niet direct voluit skiën maar bouw het rustig op met een groene piste. Natuurlijk is de verleiding nu groot om de hele dag te gaan skiën, maar neem gerust de tijd om te wennen aan een skipiste en ga niet voluit.

7. Zonnebrand

De weerkaatsing van de zon is door de sneeuw een stuk groter dan in een warm resort. Je verband dus nog sneller in een skigebied dan in een warm oord. Vergeet dus niet goed in te smeren met zonnebrand tegen de straling.

8. Blijf drinken

Ga nooit met alcohol de pistes op en blijf voldoende drinken tijdens het sporten. Je verliest tenslotte een hoop vocht als je aan het sporten bent. Vul dit voldoende aan want anders kan je op de piste uitgedroogd raken met ernstige gevolgen.

9. Pisteregels

Als je voor het eerst op de piste komt dan lijkt het soms een enorme chaos met verschillende skiërs. Lees je goed in op de pisteregels zodat je weet wat je kan verwachten. Bij iedere ingang van een piste staan ze vaak aangegeven. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…