Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe lang kun je een geopende fles wijn bewaren?

Anja
2 min read

Wijn kun je eigenlijk bij iedere gelegenheid drinken. Bij de lunch, bij mooi weer op het terras of als aperitiefje bij de open haard in de winter, bij het diner of ’s avonds voor de gezelligheid of als slaapmutsje. Er is geen gelegenheid waar het niet bij past.
Soms heb je slechts behoefte aan één of twee glaasjes wijn en is de fles na afloop nog niet leeg. Hoe lang kan je nu een geopende fles wijn bewaren?

Oxidatie

Het probleem bij een geopende wijn is oxidatie. Door het in contact komen met zuurstof oxideert de wijn. Met als gevolg een azijnachtige geur en smaak. Daarom moet je altijd (ongeacht de soort) een geopende fles wijn in de koelkast plaatsen. Door de wijn af te koelen vertraag je namelijk het oxidatieproces en zorg je ervoor dat de wijn minder snel slecht wordt.

Lucht uit de fles

Naast het koelen kun je het bedervingsproces ook vertragen door zoveel mogelijk lucht uit de fles weg te halen. Hiervoor zijn speciale kurken te koop waarmee je in combinatie met een speciaal pompje de fles vacuüm trekt. Op welke manier je het ook bekijkt, een eerder geopende fles wijn smaakt nooit zo goed als een nog dichte fles. Wil je hem toch nog even bewaren? Zet hem dan koud en zorg ervoor dat er geen lucht in de fles zit. Op deze manier kun je een fles droge, witte wijn of rosé twee dagen bewaren. Een fles rode wijn kan je na opening nog drie dagen bewaren.

Lees ook:

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…