Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe lang is zonnecrème houdbaar?

Anja
3 min read

De zomer is stilaan in aantocht. Leuke zomeravonden, aan het strand liggen, reizen en zonnen. Maar de zon betekent ook dat je je goed moet insmeren. Het is belangrijk om veilig te zonnen. Heb jij nog een zonnecrème liggen van vorig jaar? Vraag jij je soms af hoe lang je zonnecrème goed blijft?

Soorten zonnecrème

Het aanbod aan zonnecrème bestaat uit veel verschillende soorten: crème, melk en spray. Het verschil tussen zonnecrème en zonnemelk zit voornamelijk in de dikte van de substantie. Een zonnecrème is dikker dan een zonnemelk.

Hoe dan ook, iedere zonnecrème heeft een bepaalde factor (SPF: Sun Protection Factor of zonbeschermingsfactor). Die factor bepaalt de mate van bescherming. Hoe hoger de factor, hoe beter de bescherming. De juiste factor hangt ook af van je huidtype.

Houdbaarheid

Je hebt waarschijnlijk al veel mensen horen zeggen dat zonnecrème na een jaar niet meer houdbaar is. Maar op elk flesje zonnecrème staat er een houdbaarheidsdatum. Dit is de periode waarin het product na opening houdbaar is. Het is het best om gewoon die datum te respecteren. 

Een zonnecrème kan dus 6, 12 of 24 maanden houdbaar zijn, afhankelijk van de houdbaarheidsdatum. Als er op het flesje van je zonnecrème dus staat dat de crème 24 maanden houdbaar is, kun je je zonnecrème 2 jaar gebruiken. Het kan zijn dat sommige ingrediënten na de houdbaarheidsdatum uiteen vallen, waardoor je zonnecrème waterig of klonterig kan worden. Bovendien daalt de zonnebeschermingsfactor.

Waar bewaren?

Het is vooral van belang om je zonnecrème op een goede plaats te bewaren. Jij neemt waarschijnlijk je zonnecrème mee naar het zwembad, het strand, het park enzovoort. Je bewaart het flesje dan best op een koele plek. Steek de fles bijvoorbeeld in een koeltas of rol de fles in een handdoek. Anders wordt het flesje blootgesteld aan een grote hoeveelheid zonnestralen.

Probeer er dus altijd voor te zorgen dat het flesje niet in de zon ligt, maar bewaar je zonnecrème bij voorkeur in de schaduw of op een andere koele plek. Warmte heeft namelijk een negatieve invloed op de ingrediënten in zonnecrème en op de zonnebeschermingsfactor.

Lees ook:

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…