Handige bewaartips voor groenten en fruit

handige-bewaartips-voor-groenten-fruit.jpg

Waar blijven aardappelen het langst goed? En moet je die aubergine nu in de koelkast bewaren of niet? Om te zorgen dat jouw groenten krijgen wat ze nodig hebben, hebben we een handig lijstje samengesteld, dat bestaat uit 5 handige en slimme bewaartips.

1. Aardappelen in donkere ruimte

Aardappelen kan je het beste bewaren in een donkere, koele (5-8 ° C) en vochtige (relatieve vochtigheid 80-90%) ruimte. Dit soort omstandigheden vind je vaak in kelders. Let op dat de temperatuur in de ruimte niet lager is dan 4 ° C. Anders wordt bij bepaalde aardappelsoorten namelijk zetmeel omgezet in suiker waardoor de aardappelen een zoete smaak krijgen. Ook wortelen, selderij en rode bieten bewaar je het beste in donkere, vochtige, vorstvrije kelders.

2. In de koelkast

Voor veel andere groenten lijkt de koelkast vaak de meest logische plek om ze te bewaren. Het is belangrijk hier voorzichtig mee om te gaan en te weten welke groenten wel en niet in de koelkast thuishoren. De volgende groenten horen in de koelkast thuis: andijvie, asperges (gewikkeld in een vochtige doek), bloemkool, broccoli, champignons, koolsoorten, prei, schorseneren, spruiten, sla en spinazie.

3. Buiten de koelkast

Sommige groenten en fruit komen buiten de koelkast veel beter tot hun recht dan wanneer je ze in de koelkast zou bewaren. De volgende producten kun je het beste bewaren op kamertemperatuur: aubergines, courgette, komkommer, tomaten en tropische vruchten zoals ananas, avocado, mango, meloen.

4. In groentelade

Wanneer je sla op de niet juiste manier in de koelkast bewaard dan wordt deze snel bruin en nat. Was de sla dan ook eerst en laat deze drogen op een schone handdoek. Rol de handdoek vervolgens en bindt de uiteinden vast met elastiekjes. Bewaar de de rol in de groentelade van jouw koelkast en pak vervolgens enkel wat je nodig hebt.

5. Invriezen

Hoewel je beter teveel groenten en fruit in huis kunt hebben dan te weinig, is het zonde als ze te lang blijven liggen en er rotte plekken op komen. Vries daarom eens groente of fruit in. Als je ze op de juiste manier invriest, dan blijven ze langer houdbaar en de  vitamines blijven gewoon behouden.

Lijstje om te onthouden

  • Aardappelen: koele, donkere ruimte
  • Aardbeien (bessen, frambozen en ander kleinfruit): koelkast.
  • Andijvie: koelkast.
  • Appels: koelkast, maar altijd in een aparte bak (dus nooit samen met groenten of ander fruit).
  • Aubergines: kamertemperatuur, nooit in de directe buurt van tomaten.
  • Asperges: koelkast, liefst gewikkeld in een vochtige doek.
  • Bananen: op een schaal bij kamertemperatuur.
  • Bloemkool: koelkast.
  • Bonen (alle soorten) en doperwten: koele berging.
  • Broccoli: koelkast.
  • Champignons: koelkast of diepvries
  • Citrusvruchten: koele berging of kamertemperatuur.
  • Courgettes: koele berging of kamertemperatuur
  • Kiwi: kamertemperatuur of koele berging
  • Komkommers: koele berging of kamertemperatuur
  • Paprika’s: koele berging.
  • Peren: koelkast, maar niet samen met appels en liefst ook niet samen met groenten en kleinfruit.
  • Prei: koelkast.
  • Schorseneren: koelkast.
  • Spruiten: koelkast.
  • Spinazie: koelkast.
  • Tropische vruchten: kamertemperatuur.
  • Tomaten (los of tros): op een schaal bij kamertemperatuur. Ook een bak in de koele berging mag maar niet samen met aubergines, courgettes en komkommer.
  • Uien: koele berging.
  • Witloof: koelkast.
  • Wortelen: koelkast koele berging.