Waarom de wereld dringend meer apen nodig heeft in de strijd tegen Covid-19
De wereld heeft apen nodig, waarvan het DNA sterk lijkt op dat van mensen, om Covid-19-vaccins te ontwikkelen. Maar een wereldwijd tekort, als gevolg...
Inhoud
Waar blijven aardappelen het langst goed? En moet je die aubergine nu in de koelkast bewaren of niet? Om te zorgen dat jouw groenten krijgen wat ze nodig hebben, hebben we een handig lijstje samengesteld, dat bestaat uit 5 handige en slimme bewaartips.
Aardappelen kan je het beste bewaren in een donkere, koele (5-8 ° C) en vochtige (relatieve vochtigheid 80-90%) ruimte. Dit soort omstandigheden vind je vaak in kelders. Let op dat de temperatuur in de ruimte niet lager is dan 4 ° C. Anders wordt bij bepaalde aardappelsoorten namelijk zetmeel omgezet in suiker waardoor de aardappelen een zoete smaak krijgen. Ook wortelen, selderij en rode bieten bewaar je het beste in donkere, vochtige, vorstvrije kelders.
Voor veel andere groenten lijkt de koelkast vaak de meest logische plek om ze te bewaren. Het is belangrijk hier voorzichtig mee om te gaan en te weten welke groenten wel en niet in de koelkast thuishoren. De volgende groenten horen in de koelkast thuis: andijvie, asperges (gewikkeld in een vochtige doek), bloemkool, broccoli, champignons, koolsoorten, prei, schorseneren, spruiten, sla en spinazie.
Sommige groenten en fruit komen buiten de koelkast veel beter tot hun recht dan wanneer je ze in de koelkast zou bewaren. De volgende producten kun je het beste bewaren op kamertemperatuur: aubergines, courgette, komkommer, tomaten en tropische vruchten zoals ananas, avocado, mango, meloen.
Wanneer je sla op de niet juiste manier in de koelkast bewaard dan wordt deze snel bruin en nat. Was de sla dan ook eerst en laat deze drogen op een schone handdoek. Rol de handdoek vervolgens en bindt de uiteinden vast met elastiekjes. Bewaar de de rol in de groentelade van jouw koelkast en pak vervolgens enkel wat je nodig hebt.
Hoewel je beter teveel groenten en fruit in huis kunt hebben dan te weinig, is het zonde als ze te lang blijven liggen en er rotte plekken op komen. Vries daarom eens groente of fruit in. Als je ze op de juiste manier invriest, dan blijven ze langer houdbaar en de vitamines blijven gewoon behouden.
De wereld heeft apen nodig, waarvan het DNA sterk lijkt op dat van mensen, om Covid-19-vaccins te ontwikkelen. Maar een wereldwijd tekort, als gevolg...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon