Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe sofrologie kan helpen om beter te slapen

Gezond.be
3 min read

Kan je de slaap maar niet vatten omdat je ligt te piekeren? Maar liefst 1 op 4 Belgen kampt met een slaapprobleem, met stress als een van de meest voorkomende oorzaken. Door overdag enkele keren de relaxatieoefeningen van sofrologie te doen, zou je relaxter onder de wol kunnen kruipen.

Wat is sofrologie?

Sofrologie is een relaxatiemethode waarbij je leert om je bewust te ontspannen en je dagelijkse zorgen los te laten. De technieken van sofrologie werden in de jaren’60 ontwikkeld door de Spaanse neuropsychiater Alfonso Cayedo. Bij sofrologie staat de bewustwording van zichzelf centraal. De verschillende technieken die sofrologie combineert, zouden helpen om stress, hyperventilatie, vermoeidheid, depressie, nekpijn en slaapproblemen aan te pakken.

Sofrologie berust op drie principes: het principe van het lichaamsschema als doorleefde werkelijkheid, het principe van het positief handelen, en het principe van de objectieve realiteit. Het eerste principe gaat over de beleving van lichaam en geest als een geheel. Het tweede principe gaat ervan uit dat elke positieve actie op gelijk welk deel van het bewustzijn een positieve invloed heeft op het totale welzijn. Bij het derde principe moet de begeleidende sofroloog zijn eigen bewustzijn en het bewustzijn van zijn cliënt kennen en waarnemen.

Tijdens een begeleide sessie zal de sofroloog met een zachte, monotone stem voor ontspanning zorgen Er worden verschillende oefeningen en meditaties gecombineerd om je bewust te leren omgaan met wat je ervaart, wat je voelt en wat je denkt. Je hoeft niet per se naar een sessie te gaan, je kan de oefeningen ook thuis doen. Herhaling is zeer belangrijk bij sofrologie. Zorg er dus voor dat je meerdere keren per dag adem- en ontspanningsoefeningen doet.

Hoe kan sofrologie helpen bij slaapproblemen?

Wanneer je slecht slaapt, kan je je minder goed focussen. Hierdoor kan je stress krijgen, omdat je geen fouten wil maken of per se productief wil zijn. Wanneer die stress zich opstapelt, zal je ’s nachts liggen piekeren in je bed. Om je slaapproblemen te verhelpen, moet je proberen om overdag regelmatig te relaxen, zo ben je ’s avonds meer ontspannen. Omdat de oefeningen van sofrologie zich focussen op lichamelijke bewustwording, kunnen ze je helpen om bepaalde dingen van je af te zetten, gemakkelijk tot rust te komen en vlugger in slaap te vallen. Het voordeel van de oefeningen van sofrologie is dat ze erg laagdrempelig zijn. De volgende oefeningen kan je bijvoorbeeld overal doen , zowel zittend als staand:

Zorg voor een rechte rug en houd je hoofd recht boven je romp. Draai vervolgens je hoofd langzaam naar rechts en probeer over je rechterschouder te krijgen. Houd die positie drie seconden vast en doe daarna hetzelfde aan de linkerkant. Herhaal dit een paar keer.

Adem diep in en span je kin en keel zo hard mogelijk op. Bij het uitademen ontspan je door alles terug los te laten. Je kan dat een drietal keer herhalen.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…