Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Interessant: dit zegt je woning over je gezondheid

Lore
4 min read

Om gezond te leven is het natuurlijk van belang dat je gezond eet en voldoende beweegt. Maar wist je dat er ook in je woning een aantal dingen zijn die weerspiegelen hoe gezond je leeft? Ontdek ze hieronder!

Heb je een fruitmand op het aanrecht staan?

Heb jij een fruitmand vol met kleurrijk fruit in je keuken staan? Goed bezig, want dan neem je ongetwijfeld regelmatig een stuk fruit als tussendoortje of toetje!

Keukentafel

Genoeg plaats om samen te eten?

Ook je eettafel is een goeie indicator van hoe gezond je eetgewoontes zijn. Ligt je tafel vol met stof en spullen die je eigenlijk nooit weghaalt? Maak ze vrij want door aan tafel te eten, neem je meer tijd voor je maaltijd. Zo zal je eerder voor een gezonde maaltijd in plaats van fastfood kiezen en verteer je ook beter. Bovendien is samen eten goed voor je mentale gezondheid. Zowel voor volwassenen als kinderen is het namelijk een belangrijk moment om over hun dag te vertellen. Samen eten versterkt dan ook de eetgewoontes én banden binnen je gezin.

Hoe groot zijn je borden?

Vrijwel iedereen is geneigd om hun bord, hoe groot het ook is, volledig vol te scheppen. Hoe groter je bord, hoe meer je dus eet. Dat is op zich geen probleem wanneer je gezonde dingen zoals een salade of een lekker visgerecht op het menu hebt staan. Haal echter gerust je kleinste bordjes boven voor minder gezonde maaltijden!

Zijn tv, computer, telefoon… welkom in de slaapkamer?

Nog even tv kijken, wat mailtjes lezen of social media checken op je telefoon voor je gaat slapen is geen goed idee. Het blauwe lichte afkomstig van de schermen kan immers je bioritme in de war brengen. Gaan slapen terwijl je net daarvoor nog bezig was met je werk is natuurlijk ook niet bevorderlijk voor je nachtrust. Ban dus gerust tv, computer of telefoon uit je slaapkamer.

Is je make-uptafel bacterievrij?

We gebruiken allemaal wel eens make-up, maar staan er vaak niet bij stil dat make-up ook vol met bacteriën kan zitten. Maak jij bijvoorbeeld je make-upborstels voldoende vaak schoon? In zo'n borstel kunnen er immers heel wat bacteriën en dode huidcellen zitten! Zeker als je je borstels elke dag gebruikt, is het belangrijk om de borstels toch minstens eenmaal per week te reinigen met water en reinigingsmiddel. Houd er ook rekening mee dat make-up, net als eten, een houdbaarheidsdatum heeft. Mascara kan je bijvoorbeeld 6 maanden bewaren, foundation een jaar en nagellak twee jaar. Daarna doe je er toch echt wel beter afstand van!

Ventileer je voldoende?

Frisse lucht is erg belangrijk. Wanneer je je ramen niet vaak genoeg opent kun je last krijgen van hoofdpijn, een zere keel en prikkende ogen. Zorg er dus voor dat vervuilde lucht (die ontstaat tijdens het koken, door bepaalde producten die je gebruikt…) dagelijks je huis kan verlaten. Als je in de badkamer ook een raam hebt, open deze dan na het douchen. Dit vermindert de kans op schimmel.

Kijk je ook wel eens achter en onder je meubels?

Stofzuigen achter en onder meubels is niet altijd een fijn klusje, maar wel erg belangrijk. Stof verzamelt zich snel op deze plaatsen en kan voor irritaties zorgen aan onder andere je ogen, neus, en keel.

Hoe gezond leef jij? Doe de test!

Je woning geeft al een indicatie van hoe gezond jij leeft. Ben jij echt benieuwd naar je precieze 'gezondheidsscore'? Doe dan nu de ‘Hoe gezond leef jij’-test!

Ontdek hoe gezond jij leeft!

Elke deelnemer ontvangt een fietszadelhoesje en maakt meteen ook kans op 1 van de 2 elektrische fietsen t.w.v. €1.500! 

 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…