Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Me-time: Wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Irma Kroon
7 min read

Voor sommigen klinkt het misschien alsof je volledig met jezelf bezig bent en dat is het in zekere mate ook. Me-time is de tijd die je aan jezelf besteedt waardoor je weer energie kunt halen uit de dagelijkse gebeurtenissen. Me-time is dan ook erg belangrijk in verschillende opzichten. In dit artikel lees je meer over me-time en waarom het zo belangrijk is voor je.

Wat is Me-time

Eenvoudig gezegd komt me-time erop neer dat je goed voor jezelf zorgt. Dat betekent dat je tijd inplant voor dingen die je leuk vindt en dat je even alleen iets doet voor jezelf en dus niet voor een ander.

Het is belangrijk om dit regelmatig te doen om weer even op te kunnen laden. Door jezelf deze tijd te geven en dingen te doen die je energie geven kun je meer rust vinden, meer energie krijgen, je gelukkiger voelen en meer balans in je leven krijgen.

Daardoor kun je bijvoorbeeld ook meer aandacht besteden aan de mensen om je heen zoals je gezin.

Neem tijd voor jezelf en doe wat je graag doet!

Waarom is me-time belangrijk?

Het is belangrijk om aandacht aan jezelf te besteden om mentaal en fysiek gezond te blijven. Door me-time in te plannen kun je bijvoorbeeld even stoom afblazen, op adem komen, je hoofd leegmaken of de batterij weer opladen. Daardoor kom je vaak beter in je vel te zitten en kun je er weer met frisse moed tegenaan.

Bij me-time gaat het erom dat je iets doet wat alleen voor jou bedoeld is zonder dat je jezelf daarvoor hoeft te verantwoorden tegenover anderen.

Als je geen gebruik maakt van me-time, dan kun je na verloop van tijd te maken krijgen met bijvoorbeeld overspannenheid.

Hoe kun je aan me-time doen?

Het leuke aan me-time is dat je helemaal zelf kunt bepalen hoe je het inricht. Het is dan voornamelijk belangrijk dat je echt aandacht besteed aan wat jij wilt. Je kunt dus doen waar je zin in hebt.

Heb je geen idee wat je moet doen? Bekijk het dan zo dat het net is alsof je voor een hele korte tijd op vakantie gaat. Als je op vakantie gaat doe je vaak dingen waarvan je kunt ontspannen zoals lezen, wandelen, luieren of lekker eten.

Dat zijn voorbeelden die je kunt gebruiken om jou me-time mee in te vullen. Het doel is uiteindelijk om er meer energie mee te krijgen.

Voor mensen met FOMO is dit uiteraard een pak moeilijker.

Me-time is belangrijk!

Je hebt het eerder al kunnen lezen en het is ook zeker waar. Me-time is er belangrijk in verschillende opzichten. Door aandacht aan je persoonlijke gesteldheid te geven zorg je ervoor dat je zowel mentaal als fysiek fit kunt blijven. Het is dan ook niet per definitie een luxe probleem waar je aan werkt, maar pure noodzaak.

Tips

Om je een beetje op weg te helpen met het invullen van de me-time, kun je misschien wel wat tips gebruiken. Het is in elk geval belangrijk om niet te moeilijk te denken en om in oplossingen te denken als je op zoek bent naar een beetje me-time. Hieronder lees je verschillende tips die jou daarbij kunnen helpen.

Deze video geeft je alvast enkele tips voor een me-time routine op te bouwen.

Waar word je blij van?

Als je moeit hebt met het vinden van de juiste invulling van de me-time die je hebt, denk dan aan de zaken waar je blij van wordt. Nog beter is om terug te gaan naar je jeugd en te bedenken waar je als kind echt blij van werd. Neem dat in gedachte en gebruik die activiteit of situatie om aandacht aan jezelf te besteden.

Leer Loslaten

Nog een wijsheid die erg eenvoudig klinkt, maar vaak moeilijk is om uit te voeren. Door dingen los te laten kun je meer ruimte in je hoofd hebben voor andere zaken.

Je kunt vaak helder denken en meer energie krijgen van andere zaken. Als je zaken juist vasthoudt kost dat energie waardoor je vermoeider kunt raken.

Probeer je agenda bijvoorbeeld niet helemaal vol te plannen en zeg wat vaker nee als er iets aan je gevraagd wordt. Je kunt ook altijd de hulp van anderen inschakelen.

Het hoeft niet perfect te zijn

Bij dingen loslaten hoort ook het loslaten van (een deel) van de perfectie die je na kunt streven. Niet alles hoef compleet tot in de puntjes geregeld te zijn. Vaak is perfectie opgebouwd uit de perceptie die je vanuit jezelf op bepaalde zaken hebt.

Het is dan ook niet erg om dingen wat vaker te laten voor wat het is. Daardoor heb je misschien wel meer tijd voor andere dingen over.

Heb geen schuldgevoel

Me-time is erop gericht dat je volledig aandacht aan jezelf kunt besteden. Je hoeft hier dan ook geen verantwoordelijkheid voor af te leggen of schuldgevoel te hebben. Gun jezelf de vrije tijd die je nodig hebt en voel je niet schuldig tegenover bijvoorbeeld je partner of jouw kinderen.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…