Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Met deze ontbijttips sta je altijd scherp

Camille
4 min read

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Voedingsdeskundigen hameren al jaren op het belang van een goed ontbijt. Net zoals een auto brandstof nodig heeft om te kunnen rijden, heeft jouw lichaam brandstof nodig om te kunnen functioneren. Krijg jij rond half elf al opnieuw honger? De kans bestaat dat je niet goed ontbeten hebt. Met deze 10 ontbijttips zal je energieker, scherper en gelukkiger worden.

1. Neem genoeg tijd

Het ontbijt is een moment om even te ontspannen. De sfeer waarin je ontbijt bepaalt in belangrijke mate je humeur doorheen de rest van de dag. Mensen die genoeg tijd nemen voor hun ontbijt zullen zelfs 50% vrolijker zijn. Zet ’s avonds je tafel al klaar en gebruik je mooie borden en bestek. En waarom zet je geen mooi bloemetje op tafel? Neem tijd voor je ontbijt, je zal je de rest van de dag veel beter voelen.

2. Varieer

Elke dag hetzelfde ontbijt eten is niet gezond. Je moet voldoende variëren. Probeer verschillende soorten beleg met elkaar af te wisselen. Leg ook steeds gezonde groentjes op tafel. Kerstomaatjes, kiemgroenten en schijfjes komkommer zijn erg lekker bij geitenkaas of verse kaas. Probeer elke week iets nieuw en wissel af, al die vitaminen en mineralen houden je sterk en gezond.

3. Eet voldoende vezels

Kies steeds voor donker volkoren brood en vermijd wit brood en koffiekoeken. Vezels zijn erg belangrijk tijdens je ontbijt, ze helpen je spijsvertering op gang te komen. Een goede spijsvertering is essentieel om een gezond gewicht te behouden. Je lichaam krijgt bovendien trage suikers waardoor je gedurende de hele dag fit en energiek blijft.

4. Drink een glas water

De kans is groot dat je tijdens het ontbijt een tasje koffie drinkt. Wat vele mensen niet weten is dat je ’s ochtends altijd een glas water moet drinken. Zo kunnen de afvalstoffen die in je lichaam zitten afgevoerd worden.

5. Eet havermoutpap

Havermoutpap is misschien wel de gezondste ontbijtkeuze. Gebruik Stevia of een klein beetje honing om je havermoutpap te zoeten. Je kan er ook een appeltje, nootjes, kaneel, bessen of pure cacao poeder aan toevoegen. Ideaal om je dag stevig te beginnen!

6. Drink citroensap in water

Pers elke morgen een halve citroen uit en voeg het sap toe aan je water. Die extra vitaminen helpen je lichaam om afvalstoffen te verwijderen. Het is goed voor je spijsvertering en je wordt er mentaal scherper van.

7. Eet een stuk fruit

We moeten elke dag ongeveer 2 tot 3 stukken fruit eten. Eet tijdens je ontbijt een lekkere appel, peer, sinaasappel, kiwi of gelijk welk ander stuk fruit. Je lichaam heeft die vitaminen en mineralen nodig om gezond te blijven. Als je elke morgen een stuk fruit eet zal je bovendien minder snel ziek worden.

8. Vermijd suiker

Suikerrijke voedingsmiddelen zoals choco en ontbijtgranen kan je maar beter vermijden. Kies voor suikervrije muesli of een choco zonder suiker. Je kan suikervrije choco ook gemakkelijk zelf maken. Meng gewoon een koffielepel kokosolie, een koffielepel honing en een koffielepel pure cacao in een kommetje. Van deze choco kan je zonder schuldgevoel genieten.

9. Een gekookt eitje

Een gekookt eitje zit boordenvol gezonde proteïnen en je krijgt er een verzadigd gevoel van. Als je af en toe een gekookt eitje eet zal je gedurende de dag minder honger hebben. Het helpt je om op gewicht te blijven en je wordt er sterker van.

10. Geniet!

Geniet van je ontbijt, het is de mooiste maaltijd van de dag! Kijk naar de opkomende zon en adem eens diep in en uit. Als je aan het begin van de dag tijd neemt om te genieten zal je nog gelukkiger worden.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…