Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Slaapcomfort: de eigenschappen van een goede boxspring

Olivier
4 min read

Een boxspring combinatie is tegenwoordig erg populair en bestaat uit een onderstel op pootjes, een matras en eventueel nog een top matras.

Het onderstel is steeds een beklede bak (hout of metaal) met daarin veren waarop de matras terecht komt.

In principe passen alle matrassen in deze combinatie, maar veelal wordt een pocketveringmatras aangeraden (tenzij je kiest voor een elektrisch verstelbare boxspring die je zeer regelmatig gebruikt, dan kies je beter voor een latexmatras)

Don’t judge a boxspring by its cover

Het bovenstaande gezegde is gekend, maar dan ook één die vrijwel altijd klopt.

Logisch dat persoonlijke smaken en de inrichting van je slaapkamer belangrijk zijn, maar hier durven we toch te adviseren om te kiezen voor functionaliteit. Er zijn immers grote kwaliteitsverschillen met uiteraard ook grote prijsverschillen.

Bij het beoordelen van de kwaliteit en ook prijs dien je je goed te laten adviseren door gespecialiseerde zaken. Rugklachten kunnen het logische gevolg zijn van een goedkoop veersysteem. Wij raden je aan hier dan ook veel aandacht aan te besteden.

Waar moet je o.a. op letten?

  • Welk veersysteem werd er gebruikt?
  • Heeft de boxspring een dragend frame?
  • Welk bekledingsmateriaal gebruikte men voor het onderstel?
  • Zijn er verende zijden ( om die vervelende naad in het mijden te vermijden)?
  • Voel je de veren?

Er worden boxsprings verkocht die eigenlijk gewoon een houten bak zijn, laat je niet leiden door een interessante prijs alleen,

De meeste boxsprings zijn gemaakt van bonnell veren. Deze veren zijn zeer goed op het punt verluchting, maar hangen allemaal aan elkaar, ze gaan dus samen naar beneden en boven (in vaktermen: ze hebben een lage puntelasticiteit)

Beter is een boxspring met pocketveren. Zoals bij een matras, is ook hier elke veer individueel verpakt en reageert deze individueel. Daardoor krijg je een hoge puntelasticiteit: de veren ter hoogte van schouders en bekken gaan naar beneden, terwijl de veren ter hoogte van de lenden niet naar beneden gaan. Zijn  de veren gezoneerd met een verschillende hardheid, en zijn van gehard staal, dan zijn ze nog beter.

Het neusje van de zalm zijn systemen waarbij de dragende delen van de boxspring in de hoogte verstelbaar zijn. Zulke systemen, zoals het Ergosleep systeem, dat in Vlaanderen exclusief verkrijgbaar is bij Sleeplife, maken dat je lichaam nog beter ondersteund is.

Voordelen van een boxspring?

Een goede boxspring moet tenminste tien tot vijftien jaar kunnen meegaan.  Duurzaam is hij dus in elk geval.

Een boxspring combinatie is hoger dan een traditioneel bed. Die hogere opstap is bijzonder aangenaam bij het in- en uitstappen van je bed.

Dankzij de open constructie van het onderstel op veren wordt er een optimale ventilatie van de matras gegarandeerd. 

Een boxspring combinatie met een matras met binnenvering op een verende bodem wordt als bijzonder aangenaam en comfortabel aangevoeld door heel wat mensen.

Comfort moet centraal staan

Slecht slaapcomfort kan op termijn erg nadelige gevolgen hebben. Zo ligt slaaptekort op de loer en kan je ook ‘spreekwoordelijk’ iedere dag met het verkeerde been uit bed stappen. Slechte nachtrust zorgt namelijk voor irritatie en stemmingswisselingen.

Bij het kopen van een tweepersoons boxspring is het erg belangrijk om te gaan voor verende zijden. Een boxspring zonder verende zijden heeft een stuk in het midden van ongeveer 10 cm waar het superhard is. Dit kan zeer onaangenaam zijn als je elkaar opzoekt ’s avonds of ’s nachts.

Het kiezen van de voor jou juiste boxspring combinatie zal de nodige tijd vergen, gezien het hogere budget en de enorme keuzemogelijkheden moet je kunnen rekenen op slaap specialisten die je met goede en onderbouwde raad kunnen bijstaan.

Ontdek onze boxsprings

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…