Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Slapen met je huisdier: de voor- en nadelen

Gezond.be
4 min read

Huisdieren blijken goed te zijn voor de (mentale) gezondheid, want ze maken je gelukkiger door hun onvoorwaardelijke liefde voor jou. Mensen die een hond of een kat hebben, kunnen beamen dat het zien van je trouwe viervoeter na een lange werkdag je meteen opvrolijkt. Maar is het wel gezond om je hond of kat in je bed te laten slapen? Wij zetten de voor- en nadelen even naast elkaar.

Voordelen

Verlaagt stress

Slaaproblemen worden vaak veroorzaakt door stress en depressies. Samen met je huisdier slapen kan helpen om bepaalde zaken van je af te zetten en je angstgevoelens te verminderen. Het veilige en gelukkige gevoel dat je krijgt door tegen je hond of kat aan te liggen, wordt veroorzaakt door oxytocine. Wanneer die chemische stof vrijkomt in je hersenen, voel je je rustiger en kan je gemakkelijker dingen loslaten.

Je voelt je veiliger

Mensen voelen zich vaak kwetsbaar ’s nachts. Door met je kat of hond in een bed te slapen, voel je je meteen veiliger. Je hond hoeft zelfs niet de perfecte waakhond te zijn, door dicht tegen een warme vacht aan te kruipen, voel je je meteen beschermd. Samen slapen zorgt ook voor een betere band tussen jij en je huisdier.

Positief effect op je immuunsysteem

Studies hebben aangetoond dat kinderen die opgroeien met huisdieren minder vatbaar zijn voor infecties. Dat komt waarschijnlijk omdat hun immuunsysteem gestimuleerd wordt door de aanwezigheid van de bacteriën die katten en honden bij zich dragen. Door samen met je huisdier te slapen, kom je vaker in contact met bacteriën, wat een positief effect kan hebben op je immuunsysteem

Nadelen

Honden en katten bewegen regelmatig in hun slaap

Honden en katten slapen veel meer dan wij. Een hond slaapt gemiddeld 15 uur per dag, een kat 18 uur. Daarnaast slapen ze in verschillende fases. Als je samen met je huisdier slaapt, kan het dus zijn dat je wakker wordt omdat je viervoeter na een paar uur de poten strekt en kiest om even te gaan spelen of om op een andere plaats te gaan slapen. Bovendien kunnen honden nogal luid snurken, wat niet echt een positief effect heeft op je nachtrust.

Meer kans op ziektes

Huisdieren kunnen bacteriën, parasieten, vlooien en ziektes met zich meedragen waardoor mensen ziek kunnen worden. Kinderen, senioren, zwangere vrouwen en mensen met een zwak immuunsysteem delen beter geen bed met hun huisdier, omdat ze vatbaarder zijn voor ziektes. Zo is de parasiet toxoplasmose, die je vooral in uitwerpselen van katten terugvindt, gevaarlijk voor ongeboren kinderen.

Slecht bij allergieën

Huisdieren laten huidschilfers en speeksel achter met bacteriën die een allergische reactie kunnen veroorzaken. De bacteriën kunnen op je longen slaan, wat niet goed is als je astma hebt. Ze kunnen bovendien ook zorgen voor huiduitslag. Huisdieren dragen ook huisstofmijt en pollen met zich mee. Door hier vaak mee in aanraking te komen, wordt de kans op allergieën groter.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…