Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips om te wennen aan een hoorapparaat

Lore
3 min read

Wanneer je gehoor op een zodanige manier achteruit is gegaan of beschadigd is dat een hoorapparaat absoluut noodzakelijk wordt, dan is het van groot belang dat je het hoorapparaat kiest dat het best bij je past. Een hoorcentrum is hier je ideale partner en zal je stap voor stap begeleiden tot het gewenste resultaat wordt bereikt. Vanzelfsprekend is een proefperiode aangewezen om op basis van de opgedane ervaring de juiste keuze te kunnen maken.

Belangrijke tips voor optimaal resultaat

Je kunt de keuze een beetje vergelijken met de aankoop van een bril met aangepaste glazen, met dit grote verschil dat het gehoor nog vele malen gevoeliger is dan het zicht. Neem dus de tijd, en deel je ervaringen minutieus met je gehoorspecialist. Samen kom je er zo zeker uit.

Allereerst is het van groot belang dat je het hoorapparaat in je dagelijkse omgeving draagt. Let er ook op dat je je apparaat draagt zelfs als je alleen thuis bent. Vertrouwd raken met dagelijkse geluiden zal de gewenning versnellen.  Denk bijvoorbeeld aan het geluid van je eigen stem of de knisperen van het papier als je de krant lees.

De confrontatie met die geluiden kan vermoeiend zijn. Er opnieuw aan wennen verloopt geleidelijk. Worden de geluiden je even te veel (dit is goed mogelijk in het begin) doe je hoortoestellen dan gewoon even uit. Draag je hoortoestellen elke dag iets langer, tot je ze de hele dag kunt inhouden. Een langzame opbouw is een hele goede strategie.

Verder is het belangrijk om het volume van je hoorapparaat in verschillende situaties te testen. Ga in de eerste periode nog niet naar al te luidruchtige of rumoerige plekken. De eerste gesprekken voer je best met maar één persoon.  Langzamerhand kan je meer uitdagende situaties uitproberen. Ook hier geldt weer: bouw het rustig op.

Tot slot een laatste tip, als je in een grotere groep vertoeft, kies er dan steeds voor om in het centrum plaats te nemen en niet aan het einde van de tafel.  Zo kan je iedereen niet alleen goed zien maar ook beter horen. Probeer altijd met je rug naar het achtergrondlawaai te zitten.

Gewenning

Onthoud dus dat de gewenning aan een hoorapparaat een proces is dat je niet mag overhaasten en neem vooral het advies van je hoorspecialist ter harte!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…