Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Transpireren en Zweten tijdens de Zwangerschap

Olivier
5 min read

Als je zwanger bent, krijg je doorgaans te maken met diverse typische zwangerschapskwaaltjes die de negen maanden van de zwangerschap iets lastiger maken om goed door te komen. Zo kun je last krijgen van zwangerschapsmisselijkheidochtendmisselijkheid, kun je je vaker moe voelen tijdens de zwangerschap en is de kans groot dat je bepaalde voedingsmiddelen ineens echt niet meer kan verdragen.

Een bekend zwangerschapskwaaltje waar bijna iedere zwangere vrouw mee te maken krijgt, het transpireren. Ben je zwanger, dan weet je over het algemeen meer dan toen je niet zwanger was en veel zwangere vrouwen vinden dit erg vervelend. Zweet jij ook meer tijdens je zwangerschap en wil je meer te weten komen over dit kwaaltje? Lees dan op deze pagina niet alleen wat de oorzaak is van het transpireren, maar ook of het zweten gevaarlijk is en hoe je de zweetaanvallen tijdens de zwangerschap kunt voorkomen en verminderen.

Transpireren en zweten tijdens de zwangerschap: de oorzaak

Dat je meer zweet tijdens de zwangerschap, is vrij eenvoudig te verklaren. Zo hebben de zweetklieren van een zwangere vrouw over het algemeen een betere doorbloeding dan de zweetklieren van een vrouw die niet zwanger is, waardoor je het sneller warm hebt als zwangere vrouw en meer gaat zweten. Daar komt nog bij dat de afvalstoffen van de ongeboren baby het lichaam van de moeder moeten verlaten: iets wat vaak geregeld wordt door het lichaam door meer te zweten.

Vooral in de nachtelijke uren kan de kwaal van het transpireren optreden en dit komt omdat je in de nacht over het algemeen meer zweet dan overdag. Het is dus niet zo vreemd dat je meer zweet tijdens de zwangerschap en zeker in de nacht, maar dit betekent niet dat het niet vervelend is.

Transpireren en zweten tijdens de zwangerschap: is het gevaarlijk?

Over het algemeen is het niet gevaarlijk dat je meer zweet tijdens de zwangerschap. Zweten is een natuurlijke reactie van het lichaam en hoewel het vervelend is als je veel moet zweten, is het vaak niet echt gevaarlijk.

Overmatig zweten tijdens de zwangerschap kan pas een gevaar vormen voor jouw eigen gezondheid en de gezondheid van het kind als je niet voldoende drinkt of als je jouw kleding of beddengoed niet vaak genoeg wast. Drink je niet voldoende, dan kun je door het verliezen van vloeistoffen in het zweet uitgedroogd raken en dit is zowel ongezond voor jou als voor je baby. Verschoon je jouw kleding of beddengoed niet vaak genoeg, dan kan het zweet in de stoffen van jouw kleding en beddengoed voor ziektekiemen zorgen. Deze ziektekiemen kunnen via de kleding of het beddengoed in jouw lichaam komen, waardoor je mogelijk ziek kunt worden tijdens de zwangerschap.

Kortom: het overmatige zweten tijdens de zwangerschap is over het algemeen niet gevaarlijk, als je maar genoeg drinkt en de kleding en het beddengoed vaak genoeg uitwast om ziektekiemen te doden.

Zweten tijdens de zwangerschap voorkomen: tips

Omdat het overmatige zweten tijdens de zwangerschap een lichamelijke reactie is, kun je niet veel doen om te voorkomen dat je gaat zweten. Het enige wat je kunt doen om het transpireren een beetje te verminderen, is minder sportieve of vermoeiende activiteiten inplannen en jezelf regelmatig opfrissen. Ook kun je je troosten met de gedachte dat je na de zwangerschap weer minder zal gaan zweten en dat het dus maar een tijdelijk probleem is, want verder is er niet veel te doen om te voorkomen dat je veel gaat zweten.

Zweten tijdens de zwangerschap verminderen: tips

Wil je minder zweten tijdens de zwangerschap? Gebruik dan deze tips om jouw transpireren drastisch te laten verminderen of de klachten van het zweten minder te laten worden:

  • Gebruik geen dik beddengoed in bed.
  • Draag een speciale matrasbeschermer om het zweet op te vangen, zodat het bed niet gaat stinken.
  • Draag luchtige kleding, het liefst van katoen.
  • Neem altijd een reserveshirt mee en verschoon je kleding een tot twee keer per dag.
  • Was je niet te vaak met zeep, maar gebruik enkel water.
  • Gebruik een deodorant die niet alleen de geur van het zweet maskeert, maar ook de zweetuitgangen blokkeert.

Je kunt ook medicijnen gebruiken om de zweetaanvallen te verminderen, maar dit wordt niet aangeraden. De medicijnen helpen wel, maar brengen ook vervelende bijwerkingen met zich mee. Daar komt nog bij dat niet alle medicijnen even gezond zijn voor jezelf en voor je baby en de effecten van de medicijnen ook vaak niet interessant genoeg zijn om de middeltjes te gebruiken

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…