Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Verkleurde tanden bleken? Prijs & Methoden!

Bram
5 min read

Iedereen wil een stralende lach. Veel mensen vinden het daarom belangrijk dat hun tanden mooi recht staan, maar het recht staan van de tanden is niet het enige dat belangrijk is bij het creëren van een stralende, prachtige lach. Wil je jouw lach echt laten stralen, dan heb je namelijk ook hagelwitte tanden nodig. Heb jij een beetje verkleurde tanden en wil je deze tanden laten bleken? Lees dan in dit artikel hoe je dit kunt doen.

Verkleurde tanden: wat zijn de oorzaken?

Voor we meer vertellen over de methoden en prijzen van het bleken van de tanden, is het belangrijk om je meer inzicht te geven in de achtergrond van jouw verkleurde tanden. Verkleurde tanden heb je namelijk niet zomaar, maar dit wordt veroorzaakt door een of meerdere achterliggende oorzaken. De mogelijke oorzaken van verkleurde tanden, zijn de volgende:

  • Je hebt een dode tand. Als je een dode tand hebt, bijvoorbeeld omdat je ooit op deze tand gevallen bent en de tand afgestorven is, verkleurt deze tand langzaam maar zeker steeds verder.
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen. Sommige mensen hebben last van verkleurde tanden door het gebruik van een bepaald medicijn. Niet alle medicijnen verkleuren de tanden, maar dit is wel een veelvoorkomende bijwerking van veel middelen.
  • Roken. Als je veel rookt, verkleuren de tanden steeds meer. Dit komt omdat de rook steeds langs de tanden blaast, waardoor de tanden langzaam van wit naar geel gaan.
  • Het eten van bepaalde voedingsmiddelen en het drinken van bepaalde dranken. Drink je veel koffie en/of rode wijn? Dan kunnen de tanden ook gemakkelijk verkleuren. Drink je donkere thee, dan heb je ook sneller verkleurde tanden.

Daarnaast kun je ook verkleurde tanden hebben omdat dit simpelweg in je familie zit. Sommige mensen hebben van nature mooie witte tanden, terwijl andere mensen wat minder witte tanden hebben zonder dat ze hier iets aan kunnen doen.

De tanden bleken: de verschillende methoden

Er zijn verschillende methoden om de tanden witter te krijgen. Om je een duidelijk beeld te geven van deze methoden, worden de meest betrouwbare methode voor het bleken van de tanden in drie categorieën verdeeld.

Methoden voor het thuis bleken van de tanden

De meeste mensen die hun tanden willen bleken en hier niet zo veel geld voor willen betalen, kiezen ervoor om de tanden thuis te bleken. Je kunt een tandenpasta kopen om je tanden te bleken, maar dit heeft vaak niet echt opvallende resultaten. Daarnaast zijn er ook pakketten die je kunt kopen om je tanden zelf thuis te bleken en deze pakketten hebben al meer resultaat. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat de middelen voor thuis altijd minder goed werken dan de behandelingen van een professional. Dit komt omdat de middelen lagere concentraties bleek bevatten, waardoor je de middelen langer en vaker moet gebruiken om resultaat te zien.

De tanden bleken bij de tandarts

Ga je naar de tandarts om jouw tanden witter te laten maken, dan kan hij of zij gebruik maken van de volgende methode:

  • Het gebruik van een bleekgel. Een bleekgel wordt op de tanden aangebracht en moet een tijdje blijven zitten. Met een laserlamp wordt het inwerkproces van de gel versneld.
  • Het maken van een gipsafdruk. De tandarts maakt een gipsafdruk van je gebit en gebruikt deze gipsafdruk om een passende kunststof lepel te maken. Deze lepel krijg je mee naar huis, vul je met bleekgel en houd je zelf tegen je tanden. Na vier weken zie je resultaat.
  • Het bleken van de tanden van binnenuit. Zijn de tanden verbleekt door een wortelkanaalbehandeling, dan kunnen de tanden ook van binnenuit gebleekt worden. In de tand wordt een beetje bleekmiddel aangebracht, waardoor de tand geleidelijk aan witter wordt.

Wil je de tanden door de tandarts laten bleken, dan zal de tandarts kijken welke methode het beste bij jou zal werken. Deze methode wordt vervolgens uitgevoerd, zodat je het beste resultaat krijgt na het bleken van de tanden.

De tanden bleken met een lasertechniek

De laatste en meest innovatieve methode om de tanden te bleken, is door gebruik te maken van lasertechniek. Door middel van een laserstraal worden de tanden witter gemaakt en het resultaat van deze behandeling is voor langere periode zichtbaar. Je kunt deze behandeling niet zelf doen, maar dient de behandeling bij een expert te ondergaan.

De prijs van het bleken van de tanden

Welke prijs je moet betalen voor het bleken van de tanden, is geheel afhankelijk van de methode die je gebruikt om jouw tanden te bleken. Bleek je de tanden zelf met een middeltje van de drogist, dan betaal je slechts de prijs van een tandenpasta of maximaal tientallen euro’s voor een bleekpakket. Ga je naar de tandarts of onderga je een bleekbehandeling met een laser, dan moet je al op honderd tot honderden euro’s aan kosten rekenen.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…