Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De voordelen van vroeg opstaan

Camille
3 min read

Velen van ons draaien zich liever nog een keertje om als de wekker gaat, maar vroeg opstaan heeft ons veel voordelen te bieden. Er wordt niet voor niets gezegd “de morgenstond heeft goud in de mond”. Wij hebben 5 belangrijke voordelen van vroeg opstaan voor je op een rijtje gezet.

1: Je mentale gezondheid

Mensen die vroeg opstaan zijn optimistischer en meer tevreden. Door vroeg op te staan, hoef je niet te haasten. Hierdoor ervaar je minder stress, wat ervoor zorgt dat je de dag positief begint. Hierdoor blijf je de hele dag kalmer en positiever.

2: Betere nachtrust

Vroeg opstaan draagt bij aan een gezond slaappatroon. Door iedere dag vroeg op te staan en rond dezelfde tijd te gaan slapen, val je makkelijker in slaap en verbetert de kwaliteit van je slaap. Deze betere nachtrust heeft ook weer een positief effect op je mentale gezondheid.

Uitslapen in het weekend lijkt aantrekkelijk om zo wat slaap in te halen, maar uiteindelijk kan dit juist een averechts effect hebben. Je verbreekt hiermee je vaste slaappatroon, waardoor de kwaliteit van je slaap achteruit kan gaan. Probeer daarom ook  in het weekend vroeg op te staan.

3: Gezondere eetgewoontes

Door vroeg op te staan, heb je voldoende tijd om gezond te ontbijten. Lang uitslapen zorgt er vaak voor dat je ongezonde keuzes maakt of dat het ontbijt helemaal wordt overgeslagen, terwijl deze maaltijd juist zo belangrijk is.

Ons lichaam heeft voedingsstoffen nodig om de dag energiek te beginnen. Ook voor een gezonde spijsvertering is het belangrijk om te ontbijten. De eerste maaltijd van de dag overslaan, kan er bovendien voor zorgen dat je te veel eet bij je lunch en dat je de hele dag meer neigt naar ongezond eten.

4: Je productiviteit gaat omhoog

In de ochtend ben je vaak het productiefst. Hierdoor krijg je meer gedaan als je vroeg opstaat. Wanneer je laat opstaat, maar ook laat naar bed gaat, kan je in totaal natuurlijk even lang wakker zijn. Toch krijg je in diezelfde tijd minder gedaan, omdat we onze avonduren simpelweg minder productief besteden.

Door ’s ochtends al aan de slag te gaan, heb je de hele dag een voorsprong. Dit zorgt ook weer voor een positief gevoel, waardoor je jezelf fijner en energieker voelt.

5: Tijd om te sporten

Door vroeg op te staan, kan je alvast sporten voordat je naar je werk of school gaat. Dit is goed voor je gezondheid, vermindert stress en zorgt ervoor dat je de rest van de dag barst van de energie. Uit onderzoek blijkt dat ’s ochtends sporten zelfs je cognitieve vaardigheden verbetert.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…