Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Water in verandering!

Camille
3 min read

We vragen ons wel eens af, hoe komt het dat er zoveel te doen is rondom water? Hoe komt het dat ons wordt meegedeeld dat water gezond is, dat water uit de kraan het beste water is dat er is, en zelfs beter dan flessenwater! En toch, als we naar de supermarkt gaan en rondom ons kijken, zien we steeds meer mensen flessenwater kopen… En vanwaar die groeiende interesse die mensen blijken te hebben om hun water te behandelen?

Wie heeft er nu gelijk?

Welke instantie moeten we nu geloven? Wel, het is waar dat kraantjeswater drinkbaar is, maar dat er wordt afgeroepen dat het beter is dan alle flessenwater is wellicht wat kort door de bocht. En wat betekent drinkbaar? Daarvoor nemen we een kijkje in ons Belgisch Staatsblad, en valt er ons meteen iets op. Ten opzichte van de meer dan 100.000 gebruikte organische chemicaliën, door bijvoorbeeld de petrochemische bedrijven, worden er maar 65 stoffen in het vizier genomen! Niet dat we zeker weten dat er 1 van die resterende 9.935 schadelijke kan zijn, maar toch voldoende om hier een bezwarende kanttekening bij te maken.

Asbest in leidingwater

Eén van die bezwaarlijke stoffen is er eentje dat al een tijdje de ronde doet in verscheidene media: asbest. Nergens vinden we ook maar 1 meting. En dat terwijl we weten dat asbest kankerverwekkend is bij het inademen. Hoe meer er over gesproken wordt, hoe meer informatie er los blijkt te komen. Naar inslikken van asbest is er nauwelijks onderzoek gedaan, hoewel er in het verleden al is vastgesteld dat asbest ook maagdarmkanker kan veroorzaken… Echter, als we informeren, wordt asbest al lachend weggewuifd!

Hormonen in leidingwater?

Een andere problematiek is er eentje van minder bekende aard, hormonen. Ook hiervan wordt er niets in de publieke resultaten opgenomen. Dat wil zeggen, als je van de kraan drinkt, je totaal geen enkel idee hebt hoeveel hormonen je nou net aan het drinken bent. Een vreemde gedachte in deze tijd. We hebben het specifiek over oestrogeen en xeno-oestrogeen. En deze komen langs alle kanten. Het is niet alleen oestrogeen afkomstig van de pil, maar evengoed van bewaarmiddelen, BHT en BHA, pesticiden, weekmakers zoals bisphenol A, herbiciden, enzovoort. Tellen we die allemaal op, en voegen we daar een levenslange blootstelling bij, dan hebben we een mooi recept om meer vatbaar te worden voor borst- en baarmoederhalskanker. Spijtig genoeg zijn hormonen om budgettaire redenen moeilijk te verwijderen.

Wat nu?

Ondanks we zeker niet willen beweren dat kraantjeswater ondrinkbaar is, moeten we toch best even nadenken. In hoeverre kunnen we met ons hand op het hart, tegen onszelf en onze kinderen zeggen, dat al deze moleculen geen enkel effect op onze en hun gezondheid hebben? We vergeten soms dat water een uitstekend transportmiddel is en dat 70% van ons lichaam eruit bestaat. Tot slot is onze gezondheid afhankelijk van de kwaliteit van het water dat we drinken. Wij kiezen wat we drinken, onze kinderen echter niet. En vandaar de stijgende trend dat meer en meer mensen het nut van waterzuivering gaan inzien.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…