Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Welke melk geef ik mijn peuter na 1 jaar?

Olivier
3 min read

Vanaf 12 maanden kan je kleintje groeimelk drinken om extra voedingsstoffen op te nemen.  Wanneer je kindje groente- en fruitpapjes begint te eten, moet het voedingspatroon nog aangevuld worden met genoeg drinken, door dagelijks genoeg melk en/of water te geven. Vanaf 1 jaar kan speciale groeimelk gegeven worden als onderdeel van een gezonde, gevarieerde voeding. In Olvarit Groeimelk 1+ helpen calcium en vitamine D bij de opbouw van een sterk beendergestel en door extra toegevoegd ijzer wordt het immuunsysteem van je peuter ondersteund.

Koemelk

Gewone koemelk (let op dat dit ongezoet is!) zonder toegevoegde smaakjes is goed voor je kindje, maar bevat vaak te weinig vitamine D. Het vitamine D-gehalte in moedermelk is van nature relatief laag, en de moeder kan dit niet zomaar beïnvloeden door haar eigen voeding.  Een medisch voorschrift met de nodige richtlijnen worden steeds in de kraamkliniek of door de arts gegeven.   Supplementen kunnen helpen de botten en tandjes van je baby te laten groeien.

Als je kindje begint met de eerste hapjes of vast voedsel, laat die dan niet weken in melk. Plet de ontbijtgranen altijd fijn. De vlokken laten weken in melk zorgen er namelijk voor dat ze kleverig worden waardoor een kindje dat nog niet goed kan kauwen, zich al snel kan verslikken. Kies ook steeds voor niet-gesuikerde ontbijtgranen of gepofte rijstkorrels.

Water

Ook extra vocht is belangrijk voor een kindje, water of vruchtenthee is geschikt voor kindjes. Vanaf 12 maanden mag een kindje 500 ml melkvoeding krijgen en water of andere dorstlessers wanneer je kindje aangeeft dat hij of zij dorst heeft. Je geeft best geen drankje voor of tijdens een maaltijd, want dit remt de eetlust af van je kleine spruit. Een bekertje voor het slapengaan kan dan weer geen kwaad. Sommige kindjes worden hier zelfs rustiger van.

Soja

Gewone sojamelk, voor volwassen bedoeld, is vaak niet geschikt voor kindjes tot 3 jaar. Deze melk bevat meestal te veel eiwitten voor een klein kind.   Gewone groeimelk zoals Olvarit 1+ bevat de juiste hoeveelheden van elke voedingsstof en kan dus zonder zorgen aan je kleintje gegeven worden als maaltijd.  Er bestaan sojavarianten aangepast aan de behoeften van baby’tjes. Alsook groeimelk van Olvarit op basis van soja.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…