Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zijn homeopathische middelen beter voor je lichaam?

Lore
3 min read

De werking van homeopathische geneesmiddelen is door de jaren heen uitvoerig gedocumenteerd. Zo vindt men bijvoorbeeld op de website van Pubmed, de grootste wetenschappelijke zoekmotor ter wereld 5000 gepubliceerde studies over homeopathie. Toch zijn veel mensen nog niet helemaal overtuigd  van de werking van homeopathische middelen. Ze bieden nochtans enkele belangrijke voordelen

Minder bijwerkingen

Vrijwel alle klassieke geneesmiddelen richten zich op de daadwerkelijke klacht in plaats van de onderliggende oorzaak van een kwaal. Wanneer iemand bijvoorbeeld chronische hoofdpijn heeft, wordt er vaak met medicatie alleen gekeken hoe deze hoofdpijn, al dan niet tijdelijk, kan worden verholpen. Veel mensen slikken zo onnodig veel medicijnen, doordat de klachten in plaats van de oorzaken worden aangepakt.

Bij een behandeling met  homeopathische geneesmiddelen wordt er juist gekeken naar de oorzaak van deze hoofdpijn.

Een homeopaat zal  dus veel tijd en deskundigheid aan de dag moeten leggen om te achterhalen welke homeopathische geneesmiddelen hij moet voorschrijven. Het zijn dan ook artsen die na hun  studie geneeskunde een gespecialiseerde opleiding homeopathie hebben gevolgd. 

Welk homeopathisch geneesmiddel wordt voorgeschreven varieert natuurlijk van patiënt tot patiënt. Dit hangt af van zijn profiel, zijn medische voorgeschiedenis enzijn symptomen. Het is dus heel goed mogelijk dat twee patiënten voor dezelfde aandoening een verschillende behandeling krijgen.

Conventionelegeneesmiddelen  mogen en kunnen zonder problemen gecombineerd worden met homeopathische geneesmiddelen. De ene genijswijze sluit dus de andere zeker niet uit. Een recente onafhankelijke studie** toonde echter wel aan dat patiënten die behandeld werden door homeopathische artsen veel minder klassieke geneesmiddelen innamen  en dit met gelijkaardige medische resultaten.

Diezelfde patiënten ondervonden hierdoor duidelijk minder hinder van bijwerkingen.

Geleidelijke aanpak

Zeker voor terugkerende ziekten zoals migraine of een pollenallergie zal de homeopaat  een behandeling voorschrijven voor een langere periode. Zo wil hij het aantal, de duur, en de intensiteit van de crisissen doen verminderen of helemaal verdwijnen.

In elk geval zal de arts een behandeling kiezen die aangepast is aan de patiënt en aan zijn manier van reageren op ziekte.

Verder kan de werking van homeopathische geneesmiddelen gekarakteriseerd worden als mild en krachtig tegelijk. In slechts enkele gevallen zal een gebruiker merken dat deze geneesmiddelen hun werk in het lichaam doen. Meestal is van buitenaf niet te merken hoe een middel ervoor zorgt dat jouw afweersysteem aansterkt.

Veilig

Net als klassieke geneesmiddelen hebben homeopathische geneesmiddelen dezelfde kwalitatieve statu. Zorgverstrekkers weten dat ze betrouwbaar zijn omdat normen, farmaceutische controles en certificaties gerespecteerd worden.

Homeopathische geneesmiddelen maken gebruik van dierlijke, minerale of chemische stoffen in zeer verdunde vorm en in kleine dosissen.  Vandaar dat men wel eens spreekt van ‘homeopathische dosissen’.

Dit heeft als direct gevolg dat het zeer veilige geneesmiddelen zijn, risicovrij en dus voor iedereen, zelfs voor  jonge kinderen en zwangere vrouwen. 

Een goede gezondheid is onbetaalbaar, toch mag het aangestipt worden dat homeopathische geneesmiddelen goedkoper zijn in vergelijking met conventionele geneesmiddelen. De meeste homeopathische geneesmiddelen worden in België ook terugbetaald via de aanvullende verzekering. Vraag raad aan uw mutualiteit.

** Relevance of homeopathic care management as evidenced by the EP13 study

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…