Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De perfecte sportoutfit

shana
5 min read

Ga je gaan wandelen, lopen of fietsen maar weet je niet welke outfit je aan moet? Welke sport je ook gaat beoefenen, alles begint met de juiste outfit. Elke sport heeft zijn eigen sportoutfit  en hieronder kunt u in enkele punten te weten komen waar er rekening mee gehouden moet worden.

De juiste schoenen

Het belangrijkste item tijdens het sporten zijn toch wel de schoenen. Tenzij je geen schoenen nodig hebt, zoals bij het zwemmen. Schoenen verschillen per sport. Zo heb je tijdens het lopen andere schoenen nodig dan tijdens het wandelen of fietsen.

1. De juiste stapschoen

Wanneer je voor een lange tijd gaat stappen, is het heel belangrijk om voor een stevige schoen te kiezen. Je hebt hier keuze tussen twee modellen: een laag of halfhoog model dat dan tot net boven de enkel komt. Een goede stapschoen moet eerst en vooral steun geven. Dat wil zeggen dat de zool niet plooit en niet gemakkelijk ingedrukt kan worden. Als tweede moet een juiste stapschoen beschermend en waterafstotend zijn. Zo kan leder perfect waterdicht gemaakt worden zonder dat de voet voldoende kan ademen. Dit leidt ons naar het derde puntje. Stapschoenen moeten transpiratie doorlaten. Wanneer je schoenen niet voldoende kunnen ademen, zullen je voeten klam en nat worden. Daarnaast moeten ook je stapschoenen grip bieden en schokken dempen, waarbij de binnenzool dan een belangrijke rol gaat spelen. Als laatste moeten deze schoenen zo licht mogelijk zijn. Na een intensieve dag stappen, merk je wel een verschil tussen lichte en zware schoenen.

2. De juiste loopschoenen

Bij het starten met lopen, is het belangrijk om echte loopschoenen te kopen. Niet degene die je in een gewone winkel kunt kopen, maar je gaat het best naar een gespecialiseerde zaak die je voldoende advies kan geven. De voeten van elke persoon is namelijk anders en hier moet een aangepaste schoen voor gevonden worden. Natuurlijk zijn deze niet goedkoop, maar ze zorgen ervoor dat je op een comfortabele manier kan gaan lopen  en minder blessures krijgt. Het is ook aan te raden om je loopschoenen niet te krap of te groot te kopen. Hierdoor loop je veel sneller blaren op met alle gevolgen van dien. Dit geldt ook voor schoenen die al jaren in de kast staan en versleten zijn.

3. De beste fietsschoen

Wanneer je een goede koersfiets of mountainbike gekocht hebt, moet je aangepaste schoenen kopen. Daarom is het van belang te weten welk kliksysteem op je fiets gemonteerd is. Dat kliksysteem wordt gebruikt om opwaartse kracht te kunnen uitoefenen op de pedalen. Elk kliksysteem is anders en niet elke schoen past op elk kliksysteem. Hier dien je dus rekening mee te houden. Bij de keuze van je fietsschoen, neem je best altijd een maat groter, aangezien je voeten nog meer uitzetten tijdens het fietsen.

De juiste kledij

1. De beste stapoutfit

Om een dag te gaan stappen kies je het best voor lichte en sneldrogende materialen waarbij comfort de absolute prioriteit is. De kledij moet over voldoende bewegingsruimte beschikken. Jassen moeten ook winddicht, waterdicht en toch ademend zijn. Dat wil zeggen dat de jassen de afvoer van transpiratie toelaat.

2. De juiste loopoutfit

Als je een sportwinkel binnenstapt, zal je een groot aanbod loopkledij terugvinden en zal je keuze niet gemakkelijk zijn. Het is zeer belangrijk om “functionele” kledij te kiezen voor bij het joggen of hardlopen. Dat wil zeggen dat je kledij goed moet kunnen ademen en bijna geen gram weegt. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat je tijdens koud weer eerder een T-shirt met mouwen en een lange broek draagt zodat je niet teveel warmte verliest. Voor vrouwen is het ook van belang een goed sport-BH te kopen, aangezien een gewone BH niet genoeg ondersteuning zal geven.

3. De beste fietsoutfit

Tijdens het fietsen, is de fietsbroek wel een belangrijk item. Dit zorgt er namelijk voor dat een geïrriteerde huid, schuurplakken en zadelpijn voorkomen wordt. Je kiest dus best voor een elastische fietsbroek waar een goede zeem in verwerkt is. In deze zeem zit ook heel veel verschil in de grootte, dikte, vorm en het materiaal. De fietsbroek moet ook vocht- en warmte regulerend werken en deze moet regelmatig gewassen worden. Anders vormt dit een voedingsbodem voor bacteriën. De fietsbroek sluit het best nauw aan op het lichaam. Het mag zeker niet knellen of te ruim zitten. Het moet comfortabel aanvoelen.

Buiten de perfecte schoenen en kledij kunnen er nog heel wat accessoires bijkomen. Zo heb je voor het fietsen de fietshelm die een belangrijk onderdeel van je outfit vormt en een camelbag die tijdens het lopen super handig is. Je zal zien dat sporten veel leuker en gemakkelijker wordt door de juiste sportoutfit.

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…