Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Smakelijk eten! Dit zijn dé 3 belangrijkste foodtrends voor 2021

Nona Heremans
3 min read

Ons voedingspatroon zal er volgend jaar klimaatvriendelijker uitzien. Dat is de belangrijkste conclusie van iVox en Takeaway.com, die een onderzoek deden bij meer dan 1.000 Belgen. Wij lijsten de drie belangrijkste trends voor 2021 op!

1. Geniaal lokaal

Volgens de helft van de ondervraagde Belgen (47%) zal de populariteit van lokale voeding ook in 2021 verder toenemen. De grootste reden daarvoor? We willen beter weten wat we nu juist eten en waar het vandaan komt. Dat is goed nieuws voor lokale handelaars en landbouwers, die hun populariteit door de coronacrisis al enorm zagen stijgen. Lokaal eten is niet enkel goed voor je gezondheid en de lokale handelaars, het is ook belangrijk voor het milieu. Door eten te kopen dat in jouw buurt geteeld werd, moet je voeding geen duizenden kilometers afleggen om tot in de supermarkt te geraken, waardoor er dus ook minder vervuiling is.

2. Legendarisch vegetarisch

Je kunt het niet meer onder stoelen of banken steken: vegetarische en veganistische voeding wordt steeds populairder. Dat blijkt ook uit de studie van iVox en Takeaway.com, waarin bovendien bleek dat het vooral jongeren zijn die openstaan voor plantaardige voeding. Opvallend is dat velen een vegetarische of veganistische levensstijl overwegen omwille van het klimaat. Logisch, als je weet dat 14,5% van alle broeikasgassen ter wereld te wijten zijn aan veeteelt. In onze laatste podcastaflevering van On-gezouten hebben we het uitgebreid over de toekomst van vlees. En blogster Elisabeth Van Lierop vertelt hoe zij en haar hele gezin enkel plantaardige voeding eten.

3. Actueel experimenteel

We staan met z’n allen ook meer open voor experimentele voeding. Voedingsmiddelen als zeewier, kombucha en ander gefermenteerd voedsel zijn bezig aan een opmars. Fermentatie is een natuurlijk proces dat tot stand komt door bacteriën. Dat klinkt misschien niet écht smaakvol, ook producten zoals bier en kaas zijn gefermenteerd. De micro-organismen die in gefermenteerde voeding zitten, zijn bovendien voordelig voor onze darmen en ons immuunsysteem.

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…