De Vaccine Wars laaien op: China en Rusland gaan in de aanval
Een jaar nadat het coronavirus voor het eerst op grote schaal in China werd gemeld, pitchen de staatsmedia en ambtenaren van het land een...
Inhoud
Het eten van een ananas is naast gewoon heel erg lekker ook supergezond. Het woord ananas betekent in Tupi, de taal van de Tupi-indianen, niet voor niets ‘uitmuntende vrucht’. Het consumeren van deze tropische vrucht, die van oorsprong uit Midden- en Zuid-Amerika is overgekomen, heeft erg veel voordelen. Je leest ze allemaal hier.
Een ananas bestaat uit een groot aantal bessen die samen groeien. Deze bessen vormen het vruchtvlees. De buitenkant bestaat uit kelk- en bloemkroonbladeren, de bovenkant van het vruchtbeginsel (het onderdeel van de stamper van een bloem dat de zaadknoppen bevat) en de bruine toppen van de schutbladen. Een ananas kan groeien tot wel 30 centimeter in de lengte. Ook kan de vrucht zeker 4 kilogram zwaar worden. De kleur ligt tussen groen en bruin in, de kleur van het vruchtvlees is geel.
Een ananas is zoals gezegd erg gezond. Dat komt doordat de vrucht rijk is aan vitaminen als bètacaroteen (precursor voor vitamine A) en vitamines C en E, en aan veel gezonde mineralen:
Ook leuk meegenomen: de enorme hoeveelheid vitamine C uit de ananas versterkt de aanmaak van collageen, en collageen zorgt voor een stralende huid.
Allereerst is het belangrijk erop te letten dat je de juiste ananas uitkiest en koopt in de winkel. Een goede ananas is stevig en dik, en bevat geen kneuzingen of zachte plekjes. De bladeren bovenop moeten groen zijn, maar de buitenschil moet niét groen zijn: dat is namelijk het teken dat de vrucht nog niet rijp is. Ananas moet enkel in een koelkast bewaard worden als je het gesneden (in een plastic bakje of in een blik dus) koopt. Een volledige ananas dient op kamertemperatuur bewaard te worden.
Qua gezondheid geniet het kopen van een volledige ananas de voorkeur, omdat deze nog het optimale aantal vitaminen en mineralen bevat. Bovendien wordt de ingeblikte of verpakte versie nog wel eens voorzien van minder gezonde siroop. En het snijden van een verse ananas is niet zo moeilijk als het lijkt. Snij de vrucht in schijven, maak het vruchtvlees daarna pas los van de schil en de kern. Mocht je het toch nog lastig vinden bestaan er ook speciale ananasschillers, die ervoor zorgen dat je ananas in een oogwenk klaar is om opgegeten te worden.
Een ananas is natuurlijk al heerlijk om los, in schijfjes, op te eten. Maar je kan er ook voor kiezen om een uitgebreid gerecht te maken met ananas. Acht voorbeelden om van te watertanden:
Een jaar nadat het coronavirus voor het eerst op grote schaal in China werd gemeld, pitchen de staatsmedia en ambtenaren van het land een...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon