Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezond water: ook jouw zorg!

Camille
3 min read

In een heleboel oudere gebouwen vind je nog altijd waterleidingen die gemaakt zijn van lood. Als eigenaar van een pand met loden waterleidingen doe je er absoluut goed aan deze leiding zo snel mogelijk te vervangen, lood is immers giftig. In het bijzondere jonge kinderen kunnen ziek worden van het drinken van water uit loden leidingen.

Effect van ongezond water

In de tijd dat lood werd gebruikt bij het aanleggen van waterleidingen was nog niet bekend dat dit metaal giftig is. Zo kan lood de ontwikkeling van het zenuwstelsel van baby’s en jonge kinderen in de war sturen. Maar ook als je zwanger bent kan een geringe hoeveelheid lood al gevaar opleveren voor je ongeboren vrucht.

Water waar lood, of andere verontreinigingen, in zit, is ook voor volwassenen erg ongezond. Een te veel aan lood in je lichaam kan onder andere zorgen voor een zogenaamde loodvergiftiging. Je zenuwstelsel en bloedsomloop zullen als gevolg van een dergelijke vergiftiging worden aangetast.

Maatregelen treffen voor gezond water

Het beste is om de loden leidingen direct te vervangen door kunststof exemplaren. Helaas is dit niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat de leidingen onder de vloer liggen en je deze op moet breken om tot vervanging over te gaan. Maar ook als huurder van een huis kun je niet aan de slag gaan als je huisbaas geen toestemming geeft.

Gebruik een waterzuiveraar

Wanneer je weet dat er een loden waterleiding in je huis aanwezig is, maar je deze niet kunt, of mag, vervangen dan doe je er goed aan om tenminste een waterzuiveraar te installeren. Deze filter haalt immers allerlei onzuiverheden, en ook lood, uit kraanwater. Op directgreenlife.be kun je allerlei aanvullende informatie vinden en de mogelijkheden met een waterzuiveraar.

Een waterzuiveraar kan bijvoorbeeld in je keuken worden geïnstalleerd. Het water dat je wilt gebruiken om te drinken of te koken zal dan door een ingenieuze installatie eerst gezuiverd worden. Tijdens de zuivering in een waterzuiveraar zullen echter niet alleen schadelijke stoffen uit het kraanwater worden gefilterd, maar zal ook de smaak ervan aanzienlijk worden verbeterd.

Zachter water

Tot slot maakt een waterzuiveraar elke druppel water dat uit de kraan komt zacht. Magnesium en calcium zijn stoffen, die in de meeste gevallen het water hard maken. Deze kunt u door middel van een waterzuiveraar uit het water halen. Doordat het alle harde ionen uit het leidingwater zuivert, kan je echt overal in je huis genieten van zacht water.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…