Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het beste zonneproduct voor jouw huid kiezen: zo pak je het aan

5 min read

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in België. Tussen 2004 en 2016 is het aantal gevallen ervan verdriedubbeld in ons land (bron: Stichting Kankerregister). De voornaamste risicofactoren zijn de ultraviolette straling van de zon en zonnebanken.

Zomaar wegblijven van de zon is echter niet altijd mogelijk. Daarom is het van uiterst belang om, naast het dragen beschermende kledij en op tijd opzoeken van de schaduw, je huid te beschermen met de juiste zonneproducten.  Hoe je dat aanpakt, lees je hier!

Natuurbehoud

Het zal waarschijnlijk niet het eerste geweest zijn waar je aan dacht, maar wij vinden het belangrijk om natuurbehoud toch even onder de aandacht te brengen. Veel zonneproducten bevatten namelijk stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Wanneer je ermee in de zee gaat, lossen ze op in het water en zijn ze mee verantwoordelijk voor de achteruitgang van de biodiversiteit.

Ondertussen bestaan er al verschillende labels die aangeven dat verzorgingsproducten veilig zijn voor de natuur. Het ‘Ocean Protect’ logo dat onder andere door Caudalie gebruikt wordt, geeft bijvoorbeeld aan dat de producten geen octinoxaat of oxybenzon bevatten. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze zonnefilters toxisch zijn voor algen, wat ook de koralen die afhankelijk zijn van deze alg om zich te voeden en ademen treft. Bovendien is octinoxaat een vermoedelijke hormoonontregelaar.

Waterbestendig

Kies ook zeker voor een zonneproduct dat waterbestendig is (zonder dat de filters die het bevat oplossen in water). De tijd dat een zonneproduct je beschermt, wordt aanzienlijk korter als je veel zweet of met een zonneproduct in het water gaat.

Zeker als het product daar eigenlijk niet voor in het water bestemd is, kan dit je onterecht de illusie geven dat je beschermd bent. Dat is uiteraard zeer gevaarlijk en doet het risico op huidschade sterk toenemen.

Bescherming tegen de zon

Uiteraard is het hoofddoel van een zonneproduct om je te beschermen tegen de zon. Ook op dat vlak heb je echter grote verschillen tussen producten, voornamelijk wat de SPF of sun protection factor betreft. Deze factor geeft de beschermingsgraad tegen roodheid weer (veroorzaakt door UVB-stralen).

Welke SPF jij nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en de omstandigheden waarin je je blootstelt aan de zon (plaats, tijdstip, seizoen…). De Stichting tegen Kanker raadt aan om zonneproducten te gebruiken die minstens SPF 30 hebben.

Anti-aging en hydratatie

Wat als je nu eens een zonneproduct zou hebben dat je huid ook beschermt tegen veroudering en uitdroging? Het goede nieuws is dat ze bestaan! Vaak worden daarvoor antioxidanten en hydraterende bestanddelen aan het product toegevoegd. Bij de zonnebeschermingsproducten van Caudalie is dat bijvoorbeeld druivenwater en -olie.  

Met bescherming en verzorging in één product ben je trouwens zeker van je stuk. Je weet immers nooit hoe verschillende producten in combinatie op elkaar zullen reageren.

Geschikt voor jouw huidtype

Elke huid is anders en elk zonneproduct is anders. Het is een kwestie van daar een goede match in te vinden. Sommige producten houden rekening met de meest gevoelige huid en zijn daarom geschikt voor het gros van de bevolking.

Een product dat vriendelijk is voor je huid bevat geen alcohol, siliconen of allergene filters en zijn niet-comedogeen, wat betekent dat ze geen ingrediënten bevatten die de poriën kunnen verstoppen.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…