Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe kom ik gezond de feestdagen door?

Camille
3 min read

Tijdens de feestdagen wordt het je niet bepaald makkelijk gemaakt om verleidingen te weerstaan. Het is in deze periode juist makkelijker dan ooit om te zwichten voor ongezonde lekkernijen! Een goede (mentale) voorbereiding is daarom helemaal niet verkeerd.

1. Neem je eigen eten mee

Als je al een tijd bezig bent met gezond(er) eten, wil je dat natuurlijk doorzetten tijdens de feestdagen. Het zou zonde zijn om puur voor de gezelligheid een gezonde levensstijl overboord te gooien. Het initiatief om je eigen eten mee te nemen kan daarom zeer verrassend werken. Introduceer vrienden en familie aan gezonde hapjes en tussendoortjes. Laat zo het voorbeeld zien dat gezond ook lekker kan zijn!
Op deze manier heb je zelf invloed op wat er tijdens etentjes aan eten beschikbaar is.

2. Gezond en voedzaam gaat voor

Ben je niet in de gelegenheid om eigen eten mee te nemen? Dat hoeft geen probleem te zijn! Leer het jezelf aan om éérst voor gezonde en voedzame ingrediënten te kiezen. Op deze manier ben je daarna minder geneigd om al teveel te gaan snacken aan voedsel dat niet voor een verzadigd gevoel zorgt.

3. Blijf bewegen, blijf sporten

De feestdagen zijn ook maar gewoon ‘dagen’ en het is goed om ook tussen de festiviteiten door te blijven bewegen en sporten. Een stevige wandeling in de buitenlucht stimuleert de vetverbranding en bevordert de algehele gezondheid. Wie het hele jaar door actief aan sport doet, kan het best ook tijdens de feestdagen hier tijd voor blijven maken. Zo blijf je in een gezond ritme en hoef je na de feestdagen niet al teveel schade te herstellen.

4. Houd afstand

Door een goede afstand te houden van snacks kom je minder snel in de verleiding om ze te pakken. Vooral tijdens gezellige borrels gebeurt het weleens dat men veel te veel tussendoortjes wegwerkt, zonder er bij stil te staan! Zeker als ze binnen handbereik liggen. Voor je het weet is er weer een schaal zoutjes leeg…

5. Bewust blijven

De belangrijkste tip om gezond de feestdagen door te komen is: blijf bewust van je eigen keuzes. Als het belangrijk voor je is om gezond te eten, zal je daar echt voor moeten blijven kiezen. Zie de feestdagen in dat geval als een kans om je discipline te versterken. Sta stil bij de dingen die écht belangrijk zijn voor jezelf en wees daarin een voorbeeld voor anderen.

6. Ga niet plots diëten na de feestdagen

Stop niet na de feestdagen plots met eten. Je denkt misschien dat je dan echt moet vasten na alles wat je gegeven hebt, maar dat is niet gezond. Je lichaam komt in een overlevingsmodus door het vasten, waardoor je net zo hard weer aankomt. Ga gewoon meer sporten en neem je gezond eetpatron weer op.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…