Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoeveel calorieën verbrand je met tennis, fitness of touwtje springen?

Olivier
5 min read

Om af te vallen, is het belangrijk om calorieën te verbranden. Verbrand je meer calorieën dan je eet, dan worden de vetreserves van het lichaam namelijk aangesproken om voldoende energie te krijgen en dit betekent dat je afvalt. Op welke manier je ook beweegt, je verbrandt altijd calorieën. Hoeveel calorieën je precies verbrandt, is wel afhankelijk van de beweging die je krijgt.

Om je een duidelijk beeld te geven van de calorieën die je verbrandt met bepaalde vormen van beweging, lees je in dit artikel hoeveel calorieën je verbrandt met tennis, fitness en touwtje springen. Op basis die informatie kun je eenvoudig beslissen welke vorm van beweging het best bij jou past.

Hoeveel calorieën verbrand je met tennis?

Uit onderzoek is gebleken dat je met tennis ongeveer 7 calorieën per kilo per uur verbrandt. Dit betekent dat als je 70 kilo weegt, je met een uurtje tennis ongeveer 490 calorieën verbrandt. Weeg je 50 kilo, dan verbrand je 350 calorieën per uur en weeg je 100 kilo, dan verbrand je maar liefst 700 calorieën met een uurtje tennis.

De reden dat je meer calorieën verbrandt als je zwaarder bent, heeft te maken met het feit dat je meer energie moet gebruiken om te kunnen tennissen als je een zwaarder gewicht hebt. Omdat je meer energie verbruikt, verbrand je dus ook meer calorieën.

Hoeveel calorieën verbrand je met fitness?

De hoeveelheid calorieën die je verbrandt als je gaat fitnessen, is sterk afhankelijk van de activiteit die je uitvoert in de sportschool. Hieronder vind je een opsomming met de verschillende activiteiten die je kan uitoefenen in de fitness en hoeveel calorieën je ermee verbrandt:

  • Fietsen, gemiddeld 16 kilometer per uur: 4 calorieën per kilo, per uur.
  • Racefietsen, gemiddeld 25 tot 30 kilometer per uur: 12 calorieën per kilo, per uur.
  • Hardlopen, gemiddeld 11 kilometer per uur: 11,5 calorieën per kilo, per uur.
  • Joggen, gemiddeld 6 kilometer per uur: 7 calorieën per kilo, per uur.
  • Spinnen: 9 calorieën per kilo, per uur.
  • Wandelen, gemiddeld 6 kilometer per uur: 3,4 calorieën per kilo, per uur.

Kijken we naar het gemiddelde aantal calorieën dat je verbrandt als je gaat fitnessen, dan verbrand je per kilo per uur ongeveer 5,5 calorieën in de sportschool. Dit betekent dat als je 80 kilo weegt en een uur gaat fitnessen, je gemiddeld 440 calorieën verbrandt.

Overigens is het verstandig om niet alleen cardiotraining te doen als je naar de sportschool bent, maar zeker ook aan krachttraining te doen. Via krachttraining ontwikkel je namelijk spieren en hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt in rusttoestand. Dit betekent dat je meer calorieën verbrandt, simpelweg omdat je meer spieren hebt.

Hoeveel calorieën verbrand je met touwtje springen?

Touwtje springen is niet alleen leuk, maar ook een goede manier om calorieën te verbranden. Je houdt het bijna nooit een uur vol, maar de hoeveelheid calorieën die je met touwtje springen verbrandt, wordt voor het gemak wel voor een uur beschreven.

Zo verbrand je gemiddeld 8 calorieën per kilo en per uur, wat betekent dat je na een uur touwtje springen met een gewicht van 60 kilo ongeveer 480 calorieën hebt verbrand. Heb je een half uur gesprongen, dan deel je dit getal eenvoudig door de helft en kom je op een totaal aantal calorieën van 240. Heb je tien minuten touwtje gesprongen, dan heb je 80 calorieën verbrand met een lichaamsgewicht van 60 kilo.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…