Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hot Yoga is in!

shana
4 min read

Yoga kennen we allemaal en is helemaal in. Overal worden yogalessen gegeven en steeds meer mensen gaan yoga beoefenen. Yoga is niet alleen goed voor de conditie, je kan er ook nog eens mee afvallen. Het heeft veel positieve effecten op de gezondheid waarbij je evenwicht zoekt tussen lichaam en geest. Maar ben jij ooit wel eens naar een hot yoga les geweest? Vergeet even de ‘gewone’ yoga, want hot yoga is helemaal hot! Wat hot yoga nu precies is en wat de voordelen zijn, kan je lezen in onderstaand artikel.  

Wat is hot yoga?

Hot yoga, ook wel Bikram yoga genoemd, is een yogavorm waarbij traditionele yoga oefeningen worden gecombineerd met warmte. Deze ruimte is verwarmd tot 40 graden. Door de yoga oefeningen in een warme ruimte te doen worden je spieren flexibeler en loop je minder kans op blessures. Bovendien ga je veel gaan zweten, dat zorgt ervoor dat afvalstoffen uit je lichaam worden afgevoerd. Bij hot yoga wordt een duidelijke nadruk gelegd op de uitademing. Hot yoga bestaat uit 26 oefeningen, deze worden steeds in dezelfde volgorde uitgeoefend en legt de nadruk op kracht, uithouding, evenwicht en lenigheid.

Intensief

Hot yoga zijn zeer intensieve lessen en er is een minimale conditie vereist. De oefeningen en bewegingen kunnen dan wel eenvoudig zijn, maar in een ruimte van 40 graden is een doorzettingsvermogen hier zeker noodzakelijk! Wie zich dus graag in het zweet werkt, zit bij hot yoga lessen aan het goede adres.

Is dat wel zo gezond?

Sporten is belangrijk en gezond, dat weten we ondertussen al. Maar is het wel zo gezond om te sporten in een ruimte die is verwarmd tot 40 graden? Sommigen hebben last van duizelingen, misselijkheid, flauwtes … In ieder geval is het belangrijk dat je niet te veel maar ook niet te weinig eet voor een hot yoga les en véél water drinkt! Voor je aan zo’n les begint, is het ook belangrijk je eigen grens te kennen. Hot yoga is absoluut veilig en goed voor de gezondheid, alleen moet je wel je eigen grenzen kennen. Wie nog niet helemaal kan volgen, kan alles op zijn/haar eigen tempo doen. Het is wel zo dat sommige mensen niet zo goed tegen hitte kunnen. Voor deze mensen is het dan niet verstandig om deel te nemen aan hot yoga lessen.

De voordelen van hot yoga

1. Het reinigt je huid

Door het zweten ga je enorm veel afvalstoffen verliezen, hot yoga zorgt er dus voor dat je huid wordt gereinigd. Daarnaast zorgt zweten er ook voor dat je huid minder snel gaat ontsteken, zo zal je minder last hebben van puistjes of andere ontstekingen.

2. Kracht

Yoga en hot yoga zorgen voor sterkere spieren. De houdingen versterken je hamstrings en quadriceps. Ook de buik- en rugspieren worden versterkt tijdens zo’n yoga sessie.

3. Minder stress

Yoga zorgt voor minder stress. Je bent kalmer en minder gespannen na een yogasessie. Het is een manier om tot rust te komen en je gedachten leeg te maken. Bovendien slaap je er ook beter van!

4. Concentratie

Mensen die aan yoga doen, beweren dat ze zich beter kunnen concentreren na een yogales.

5. Emoties

Bij een hot yoga sessie leer je om je emoties beter te controleren. Ook train je je zelfreflectie en je krijgt meer inzicht in je eigen emoties.

6. Cardio workout

Hot yoga is een goede cardio workout. Je kan er veel calorieën mee verbranden, omdat je de oefeningen uitvoert in een warme omgeving waarbij je hart sneller gaat werken. 

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…