Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Meer beweging, hoe begin je eraan?

Camille
3 min read

Voldoende lichaamsbeweging is essentieel. Het houdt je niet alleen fit en gezond, maar je bent ook minder moe, ziet er beter uit én voelt je ook beter in je vel. Maar meer bewegen, hoe begin je er nu aan?

30 minuten

Het is duidelijk dat voeding een belangrijke rol speelt voor onze gezondheid. Maar veel mensen vergeten dat beweging even fundamenteel is. Je mag nog zo gezond eten, als je stofwisseling niet optimaal activeert wordt door te bewegen, dan blijft een optimale gezondheid een moeilijke opgave. Vandaar de noodzaak in een evenwicht tussen voeding en beweging.

Het wordt algemeen aanbevolen om zo’n 30 minuten per dag te bewegen. Dat hoeft echter niet steeds intenstief sporten te zijn. Gewoon elke dag 10.000 stappen doen dooor de trap te nemen in plaats van de lift, te voet te gaan in plaats van met de auto of fiets, etc. volstaat eigenlijk ook al. Als je niet dagelijks kan bewegen kan je er ook voor kiezen om 3 keer per week 30 minuten intensief sporten.

Voordelen meer beweging

  • Kleinere kans op hart – en vaatziekten
  • Minder risico op een verhoogde bloeddruk
  • Er ontstaat een verlaging van het vetgehalte in het bloed en verbetering van de verhouding tussen goede en slechte cholesterol
  • Het verhoogt je weerstand
  • Beweging verstevigt je botten
  • Je bloedsuikerspiegel blijft makkelijker onder controle. Dat is positief voor diabeten
  • Gewicht onder controle

Handige tips

1. Planning

Maak afspraken met jezelf in verband met bewegen. Zet het in je agenda! Zo loop je minder kans om het te vergeten of een excuus te zoeken. Of doe aan multitasking: doe je oefening voor de tv of lees terwijl je op de hometrainer zit.

2. Sportmaatje

Doe een activiteit die je graag doet en zoek iemand waarmee je samen gaat sporten, wandelen, fietsen enz. Dit zorgt voor meer motivatie. Vertel ook je beweegplannen aan mensen die je kunnen steunen en motiveren om vol te houden.

3. Zoek de energie

Probeer te sporten op de momenten wanneer jij de meeste energie hebt. Begin vervolgens met wat ademhalings- en stretchoefeningen om je lichaam zachtjes wakker te maken. Zoek een activiteit die je energie geeft bv. wandelen, yoga, teamsport… Meer beweging zit in de kleine dingen. Probeer elke dag zo actief mogelijk te zijn. Wandelen, fietsen en het huishouden zijn prima activiteiten voor je gezondheid.

De maand januari staat op Gezond.be volop in het teken van het dossier ‘Goede voornemens’. Of jullie nu willen afvallen, meer sporten, stoppen met roken etc., Gezond.be doet er alles aan om jullie te doen slagen. Het dossier, dat je hier kan bekijken, wordt doorheen de maand steeds verder aangevuld. 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…