Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuwe lattenbodem en matras? Hier moet je op letten

Olivier
5 min read

Uiteraard willen we allemaal zo comfortabel mogelijk slapen en bijvoorbeeld nek- en rugpijn vermijden. Bij de aankoop van een nieuw bed zijn we dan ook heel kritisch: zal dit bed mij wel voldoende slaapcomfort bieden? Aan de lattenbodem besteden we meestal minder aandacht. Toch is een lattenbodem veel belangrijker dan veel mensen denken.

Bij het aanschaffen van een nieuw bed loont het dus zeker om de lattenbodem niet als een generiek product te beschouwen, maar er ook echt in te investeren. Eventueel kan je ook voor een verstelbare lattenbodem kiezen, dat is een lattenbodem die wordt afgestemd op jouw lichaamsprofiel. Ontdek meer of standaard en verstelbare lattenbodems hieronder! 

Wat is een standaard lattenbodem?

Een lattenbodem zoals je die bij de meeste bedden ziet, is een lattenbodem met enkele of dubbele latten. Bij enkele latten is er 1 lat per drager en zijn er ongeveer 12 tot 18 latten per lattenbodem. Bij dubbele latten zijn er 2 latten per drager en zijn er ongeveer dubbel zoveel (of nog meer) latten per lattenbodem.

Het aantal latten is natuurlijk belangrijk, hoe meer latten de lattenbodem heeft, hoe beter de plaatselijke ondersteuning.

Maar dat is zeker niet alles. De beweegbaarheid van de latten en de houder waarin de lat is bevestigd is even belangrijk als de lat zelf. Hoe groter deze beweegbaarheid, hoe groter de puntelasticiteit (de mate waarin druk op de ene plaats wordt opgevangen en verschilt van een punt dat misschien maar enkele centimeter verder ligt) van de bodem en hoe beter de ondersteuning. 

Wat is een verstelbare lattenbodem?

Er bestaan verschillende types verstelbare lattenbodems. Denk aan lattenbodems waarvan het hoofdeinde verstelbaar is om te kunnen lezen, lattenbodems met verstelbare voeteindes of zelfs een volledige voetenlift om de bloedcirculatie te bevorderen.

Je hebt ook elektrisch verstelbare systemen die lezen wel zeer comfortabel maken, met 2, 3 of 4 motoren.

En wat is dan een lattenbodem met verstelbare latten?

Een lattenbodem met verstelbare latten stelt jou in staat om de latten in de hoogte te verplaatsen. Dat zorgt ervoor dat je een bodem verkrijgt die jouw lichaam in zowel zijlig als ruglig perfect ondersteunt. Rugpijn bij het opstaan heeft namelijk vaak maar weinig met de matras van je bed te maken, veel vaker is de lattenbodem (die niet geoptimaliseerd is voor jouw lichaam) de boosdoener. 

Hoe dat komt? Tussen je schouders en je hoofd is  een verschil van 10 tot 30 cm. Ja, je gebruikt een kussen, en ja, er ligt een matras tussen, maar die kunnen die volledige afstand nooit alleen overbruggen. Verstelbare latten vergemakkelijken het overbruggen van die afstand. Natuurlijk moet die instelling voor iedereen anders zijn: voor persoon A is het verschil bijvoorbeeld maar 10 cm, terwijl dat voor persoon B  30 cm is. 

De lenden zijn dan weer een pak smaller en moeten ‘omhoog worden geduwd’. En daaronder komt het bekken dat zwaar is en weer naar beneden moet.

Voordelen van een lattenbodem met verstelbare latten

De beweging volgen zodat je een correcte zijlig- en/of ruglig-houding krijgt, dat kan een matras niet alleen. Een goede lattenbodem helpt daarbij en een lattenbodem met verstelbare latten doet dat nog beter.

Als dé basis is voor een correcte ondersteuning in bed is de lattenbodem dan eigenlijk ook hét onderdeel van je bed waar je het minst op zou mogen besparen. Je matras en lichaam zullen dan de instelling van de bodem volgen zodat je ruggenwervel te allen tijden recht is. Een rechte wervel zal ’s nachts sneller recupereren van de belastingen die hij overdag ondervindt.

Één van de meest gekende persoonlijk afstembare slaapoplossingen zijn die van Ergosleep, in Vlaanderen exclusief verkrijgbaar bij Sleeplife. Ook de Rode Duivels sliepen tijdens het WK in Rusland op Ergosleep-bedden!

Nieuwe lattenbodem en matras? Hier moet je op letten

Kortom: let er bij het aanschaffen van een nieuw bed steeds op dat je matras op een goede lattenbodem komt te liggen. Ga voor goede flexibele latten in flexibele houders en let er ook op dat er voldoende latten aanwezig zijn voor een goede ondersteuning.

Zorg er ook voor dat lattenbodem en matras een goed huwelijk vormen. Ideaal op een lattenbodem, en zeker op een verstelbare lattenbodem, zijn matrassen in latex of koudschuim. Die passen zich beter aan de verstellingen van de bodem aan. Een pocktverenmatras heeft daarentegen vele veertjes, en die worden door een lattenbodem niet allemaal ondersteund.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…