Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Slapeloze nachten en drukke dagen: zo ga je als kersverse ouder het beste om met je slaaptekort

Bram De Brabander
4 min read

Een goede nachtrust is belangrijk om de dag goed door te komen. Toch slaapt 1 op 2 mensen slecht. Slapeloosheid is dan ook een groeiend probleem. Dat geldt des te meer voor kersverse ouders, wiens nachtrust tijdens de eerste maanden na de komst van hun kindje verschillende keren per nacht verstoord wordt. Gezond.be geeft daarom een aantal tips mee voor kersverse ouders om hun slaaptekort te beperken.

1. Verdeel de taken

Verdeel de taken eerlijk, zodat zowel jij als je partner voldoende de kans krijgen even uit te rusten en weer energie bij te tanken. Maak duidelijke afspraken over wie wat doet. Als je borstvoeding geeft, kan je op voorhand al wat afkolven, zodat iemand anders ook eens je kindje kan voeden. Probeer ook taken uit te besteden aan familie, vrienden en kraamzorg. Zij kunnen kleine huishoudelijke klusjes van je overnemen, zodat je zelf meer tijd hebt om te rusten.

2. Volg het ritme van je kindje

Baby’s hebben natuurlijk nog geen besef van tijd. Daardoor slapen ze veel overdag, en worden ze ’s nachts af en toe wakker. Probeer het slaapritme van je kindje niet te veranderen door hem of haar overdag wakker te houden. Gebruik de momenten waarop je baby overdag slaapt om zelf ook een paar uren slaap in te halen.

3. Zorg goed voor jezelf

Als je al met tijdsgebrek kampt, dan is het verleidelijk om af en toe eens fastfood te bestellen. Probeer dat te vermijden, want van vettig eten word je alleen maar meer moe. Zorg ervoor dat je diepvries tegen de komst van je kindje volgestopt zit met zelfgemaakte, gezonde en volwaardige maaltijden, of doe een beroep op de kookkunsten van een familielid. Zorg er ook voor dat je voldoende beweegt. Haal een een frisse neus. Zo maak je jouw hoofd leeg en voel jij je onmiddellijk een stuk frisser. Bovendien kan je jouw baby meenemen naar buiten. De frisse lucht zal ook je kindje deugd doen.

4. Wees niet te perfectionistisch

Wees niet te streng voor jezelf. Geen enkele moeder of vader is perfect. Laat dus je hoge verwachtingen varen en luister naar je lichaam. Doe eens een dutje wanneer je baby slaapt in plaats van de afwas te doen of het hele huis op te ruimen. Niemand zal het je kwalijk nemen dat je huis de eerste weken na de bevalling wat rommeliger ligt dan anders.

Verbeter je kennis over slaap

Kamp je als kersverse ouder met slaapproblemen? Dan kan het e-book van Partena je misschien helpen. Het e-book beschrijft namelijk hoe je slaapproblemen kunt oplossen, en je vindt er tal van bruikbare tips van slaapexperts in terug. Daarnaast heeft Partena ook nog een zelftest ontwikkeld om je kennis over slaap te testen. Want hoe meer je over slaap weet, hoe gemakkelijker het wordt je eigen slaappatroon te optimaliseren.

Eindredactie: psycholoog, psychotherapeut en slaapexpert Annelies Smolders

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…