Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Thaise yogamassage: yoga voor luie mensen?

Camille
3 min read

Is yoga niet altijd al voor luie mensen? Wie kijkt naar een yoga-sessie, zal misschien denken dat het fysiek niets voorstelt, maar wie yoga beoefent weet wel beter! ‘Yoga voor luie mensen’ is de bijnaam van een bijzondere en eeuwenoude massagevorm, namelijk de traditionele Thaise yogamassage. Het is een unieke belevenis om deze massage te ontvangen, maar het is ook bijzonder om deze massage te geven. De Wellness Academie geeft onze lezers vandaag een kijk in de wondere wereld van de Thaise yogamassage!

Yoga zonder ‘work-out’

De traditionele Thaise yogamassage is een massagevorm die zich duidelijk onderscheidt van de klassieke westerse ontspanningsmassage. De ontvanger ligt niet in één houding op een massagetafel, maar het lichaam van de ontvanger wordt door de massagetherapeut in allerlei houdingen gebracht op een mat op de grond. De therapeut gebruikt hierbij zijn handen, knieën, benen en voeten. De ontvanger hoeft niets anders te doen dan te ontspannen en wordt af en toe bewust gemaakt van zijn ademhaling. De Thaise yogamassage wordt om die reden ook ‘yoga zonder work-out’ of ‘yoga voor luie mensen’ genoemd. Je hoeft bij deze massage niet uit de kleren en er wordt ook geen massageolie gebruikt.

De oorsprong van de Thaise yogamassage

De traditionele Thaise yogamassage is een eeuwenoude massagevorm die op het moment wordt herontdekt in het westen. Men denkt dat deze massagevorm zo’n 2500 jaar geleden in India is ontwikkeld door Jivaka Kumar Bhacch, een Indiase arts gespecaliseerd in de ayurvedische geneeswijze en die zich heeft laten inspireren door zijn tijdgenoot Gautama Boeddha. Deze massagevorm vond zijn weg naar Thailand waar de ayurvedische technieken verder werden beïnvloed door de Traditionele Chinese Geneeskunst. Door de eeuwen heen werd de traditionele Thaise yogamassage uitgeoefend door monniken als een onderdeel van de geneeskunst.

Het beïnvloeden van prana

Een ander belangrijk verschil tussen de traditionele Thaise yogamassage en de klassieke ontspanningsmassage is dat de massage niet gericht is op het direct inwerken op de spieren, maar op prana. Met prana wordt de energie bedoeld die door ons lichaam stroomt. Deze energie vormt de basis voor alle helende processen in het lichaam. De energie stroomt door een netwerk van banen of meridianen. In het Sanskriet worden deze banen ‘nadi’ genoemd. Gezondheid wordt binnen de ayurveda gezien als een evenwicht in de energiedoorstroom, met vitaliteit, kracht en innerlijke rust als belangrijke pijlers.

Positieve effecten van Thaise yogamassage

Het ondergaan van een Thaise yogamassage is een unieke belevenis. Het brengt veel positieve gezondheidseffecten met zich mee op zowel fysiek als mentaal niveau. Het vergroot de flexibiliteit van het hele lichaam doordat het spieren en gewrichten soepeler maakt. Het is ook effectief bij schouder- en nekklachten, onderrugklachten en spijsverteringsklachten. Verder wordt de bloedsomloop gestimuleerd en afvalstoffen worden gemakkelijker uit het lichaam weggevoerd. Lichaam en geest komen weer in evenwicht waardoor je je na afloop zowel ontspannen als fit voelt.

Wil je hier graag nog meer over lezen? Klik hier en de Wellness Academie helpt je graag verder »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…