Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips om gezonder en lekker te eten

Camille
4 min read

Een gezond eetpatroon wordt gevormd door de kleine beslissingen die we dagelijks nemen. Het hoeft daarom niet als een straf te voelen om gezonder te eten, maar juist als een goede investering! Met deze simpele tips kun je stapsgewijs betere keuzes maken om gezonder te gaan eten.

Ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het is de eerste maaltijd na een lange nacht waaruit je lichaam energie haalt om de dag goed te starten. Een stevig ontbijt bevat boordevol vezels. Vezels bevorderen je spijsvertering, verminderen de eetlust en kuisen ten slotte ook je darmen schoon. Drink bij je ontbijt eens een glas lauw water met citroen. Dit beïnvloedt alsook je stoelgang.

Beperk de inname van slechte verzadigde vetten

Verzadigde vetten komen van nature voor in veel soorten voedsel. Vooral voedsel van dierlijke oorsprong zoals zuivel en vlees zijn rijke bronnen van verzadigde vetten. Als je er niet op let, krijg je meer verzadigde vetten binnen dan een gezond lichaam nodig heeft. Het wordt daarom aangeraden om in een gezond eetpatroon verzadigde vetten zoveel mogelijk te vermijden omdat ze een negatieve invloed uitoefenen op het cholesterolgehalte. Doorgaans bevatten voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan verzadigde vetten ook veel calorieën..

Eet gevarieerd

Het eeuwenoude advies om een regenboog te eten geldt natuurlijk voor de vele kleurrijke groenten en fruit die de natuur ons te bieden heeft. Door voldoende te variëren krijg je alle vitaminen en mineralen binnen die het lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Kies eens voor volkoren producten en probeer koffie en thee zonder toegevoegde suikers.  Gebruik daarnaast margarine in plaats van boter*. Margarine is gemaakt van plantaardige oliën, laag in verzadigde vetten, en past dus perfect in een gezonde en evenwichtige voeding. Deze kleine veranderingen bieden vele voordelen voor de gezondheid op de lange termijn.

Niet te veel zout

Wees matig met zout. Door minder zout te eten kan je bloeddruk dalen. Het is aan te raden om dagelijks niet meer dan 5gram zout te consumeren. Enkele tips die je hierbij kunnen helpen:

  1. Kies voor verse producten in plaats van kant-en-klare maaltijden.
  2. Eet meer groenten en fruit. Deze zijn van nature arm aan natrium.
  3. Controleer het etiket. Kies voor producten met het minst zout.
  4. Voeg zelf geen zout toe aan je maaltijden.
  5. Gebruik andere smaakmakers zoals verse kruiden, ui, look, citroen etc.
  6. Kruid zelf je vlees en vis in plaats van ze gemarineerd te kopen.
  7. Indien je toch zout verkiest, kies dan voor jodiumzout.

Regelmatig eetpatroon

Het is belangrijk om regelmatig te eten. Vooral je spijsvertering heeft hier baat bij. Het is aan te raden om meerdere kleine porties per dag te eten, dan 3 hoofdmaaltijden. Zo voorkom je dat je ongezonde snacks gaat eten als je honger hebt.

Voedingsvezels

Eet veel voedingsvezels. Naast in groenten en fruit, vind je ook heel wat vezels terug in bruin – en volkorenbrood, aardappels, volkorenpasta  en zilvervliesrijst. Ze zijn goed voor je spijsvertering.

*Voetnoot: Margarine is 100% plantaardig en gemaakt van plantaardige oliën. Het bevat geen melkvet en is rijk aan onverzadigde vetten. Boter bevat wél verzadigde vetten. In tegenstelling tot margarine, is boter een dierlijk product die voor 82% uit melkvet bestaat.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…