Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Verwijder eelt met deze 5 tips

shana
4 min read

Iedereen heeft er vroeg of laat mee te maken, eelt. Eelt is een beschermlaag en voorkomt dat de bovenste laag van de huid beschadigd raakt. Eelt is vaak gemakkelijk te herkennen aan de zichtbare verdikking van de huid. Het heeft een geelachtige kleur en komt het meest voor aan de onderkant van de voeten. Het is een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig bestaan er verschillende manieren om zelf overtollig eelt te verwijderen.

Hoe ontstaat eelt

Eelt ontstaat door een langdurige blootstelling aan druk of wrijving aan de opperhuid. Hierdoor zal de huid ruwer en dikker worden om zich beter te kunnen beschermen tegen de druk of wrijving. Eelt komt voor op de bal van de voet, de hiel en op of onder een teen. Vaak ligt de oorzaak aan het dragen van verkeerde schoenen, zweetvoeten of een afwijkende stand van de voeten. Dus niet zozeer een droge huid aan de voeten.

Eelt komt niet alleen voor op voeten maar ook op de handen. Mensen die veel met hun handen werken kunnen te maken hebben met eelt. Sporters die aan krachttraining doen met halters kunnen ook eelt krijgen aan de binnenkant van hun handen. Eelt komt dus voor bij iedereen, bij sommigen meer dan bij anderen.

Eelt voorkomen

Helaas kan je eelt nooit helemaal voorkomen. Wel kan je ervoor zorgen dat je voeten er netjes en verzorgd uitzien. Je kan bijvoorbeeld je voeten elke avond insmeren met een vette crème. Zo wordt de huid zacht en voorkomt het kloven. Verder kan je zorgen voor goed passende schoenen zodat er niet veel wrijving ontstaat. Loop bijvoorbeeld niet op schoenen met een dunne zool zoals slippers. Ook het dragen van hoge hakken kunnen zorgen voor meer eelt.

Eelt verwijderen

Je hoeft helemaal geen geld uit te geven aan een dure pedicure om eelt te verwijderen, want je kan het helemaal zelf doen met onze tips:

1. Neem een voetbad

Neem 1 tot 2 keer per week een voetbad met badzout en warm water. Week je voeten 10 minuten in het voetbad zodat het eelt zacht wordt. Droog je voeten goed af.

2. Eeltrasp en voetenvijl

Wanneer je voeten goed droog zijn, kan je met behulp van een eeltrasp of voetenvijl het overtollige eelt verwijderen. Let wel dat je alleen het overtollige eelt verwijdert en niet alles, want eelt zorgt tenslotte voor een extra beschermlaag. Gebruik de eeltrasp om het ergste weg te halen, daarna gebruik je de vijl om het af te maken. Spoel daarna je voeten terug af en droog ze goed.

3. Voetenscrub

Ook met een scrub kan je het teveel aan eelt weghalen. Op de manier verwijder je de laatste dode huidcellen en worden je voeten weer heerlijk zacht.

4. Speciale eeltcrèmes

Eeltcrèmes verminderen de eeltplekken in één week tijd. De crème maakt de huid terug zacht, waardoor het eelt verdunt.

5. Eeltpleisters

Er bestaan speciale pleisters die salicylzuur bevatten. Deze stof zorgt ervoor dat de harde hoornlaag terug weker wordt en daarom ideaal is om overtollig eelt tegen te gaan. Ze geven je bescherming tegen wrijvingen en nemen de pijnlijke druk weg.

Je kan dus gemakkelijk zelf eelt verwijderen, maar je kan ook enkele zaken overwegen om eelt te voorkomen. Wie echter veel last heeft van overtollige eelt, raadpleegt hier het best een specialist.

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…