Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wanneer je winter- of zomerdons reinigen?

Lore
3 min read

Dekbedden en donsdekens van goede kwaliteit houden je lekker warm bij koud weer en blijven aangenaam aanvoelen bij warme temperaturen. Daarnaast bieden ze je ook een maximale bewegingsvrijheid, waardoor je ongestoord geniet van je nachtrust. Heb jij jouw ideale dekbed gevonden? Dan wil je natuurlijk dat het zo lang mogelijk zijn goede staat behoudt. Met onderstaande tips geniet je maximaal van je winter- of zomerdons.

Ventileer je dekbed

Als je weet dat je in je slaap tot 1 liter zweet verliest, spreekt het belang van een goede bedverluchting voor zich. Je matras, dekbed en kussen absorberen het transpiratievocht namelijk. Als je je lakens niet openlegt of je kamer niet verlucht, kan het zweet niet weg en blijft het daar dus zitten. Je deken wordt dan plakkerig en er kan op termijn zelfs schimmel ontstaan. Schud je donsdeken ook geregeld op. Zo ventileert de stof en geef je meer volume aan je dekbed. Dat komt de isolatie dan weer ten goede.

Was je beddengoed niet te veel

Wat is er fijner dan onder frisse lakens indommelen? Dekbedovertrekken en kussenslopen mag/moet je dan ook geregeld wassen. Dat in tegenstelling tot je donsdeken zelf. Je hoofdkussen of dekbed wassen, is bij normaal gebruik niet aan te raden. Het materiaal is namelijk niet zo geschikt om op hoge temperaturen te wassen. Doe je dat toch, dan vermindert de kwaliteit van het dons en voelt je dekbed platter aan. Als de ene of andere vlek je toch dwingt om je dekbed te wassen, kijk dan goed naar het label. In sommige gevallen mag je een dekbed of hoofdkussen op 60°C wassen. Heb je een donzen dekbed? Gebruik dan zeker een wolwasmiddel om het dons te beschermen. Droog daarna je dekbed en hoofdkussen altijd meteen in de droogtrommel. Doe je dat niet, dan kan er schimmel ontstaan.

Beschermtas

Winter- of zomerdekbedden die je opbergt, bewaar je beter niet in een plastic zak, want die ventileert niet. Kies voor een nonwoven tas om schimmel te voorkomen.

Professionele reiniging

Gebruik nooit een mattenklopper of stofzuiger om je dekbed schoon te maken. Zo riskeer je dat er kleine scheurtjes ontstaan en dat er vulling meekomt. De makkelijkste en veiligste optie is kiezen voor een professionele reiniging in een gespecialiseerde slaapwinkel. Het is aangeraden om dit elke de 5 jaar te doen. Tijdens de reiniging wordt je dekbed opengemaakt en gewassen. Ook het dons wordt schoongemaakt. Een speciale blazer creëert opnieuw volume en het dons wordt eventueel aangevuld om opnieuw een zacht dekbed te verkrijgen.

Zo is je dons op de juiste manier gereinigd en krijgt je dekbed zijn originele volume terug. Het resultaat? Een betere isolatie, ventilatie en hygiëne in je bed. 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…