Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo lang kun je make-up bewaren

Anja
3 min read

Veel vrouwen hebben een beautycase die maar zelden ondersteboven wordt gegooid om te zien wat daar nu eigenlijk allemaal in zit en vooral: hoe lang al. Veel vrouwen hebben toch wel hun favoriete lipstick, oogschaduw en blusher.

Die andere kleurtjes, ooit gekocht omdat ze voor een keertje wel leuk waren, of omdat ze zo perfect kleurden bij die nieuwe outfit, belanden onderin en worden eigenlijk niet meer gebruikt. Maar hoe lang is make-up eigenlijk houdbaar na opening?

Niet onbeperkt houdbaar

Make-up is zeker niet onbeperkt houdbaar. Mocht je dat denken, dan kom je bedrogen uit. Hoe lang make-up houdbaar is verschilt per soort. Poeder voor je gezicht en oog- en lippotloden zijn het langst houdbaar, namelijk gemiddeld 2 jaar. Voor potloden geldt dan wel de voorwaarde dat je ze regelmatig moet slijpen. Na deze tijd is het echt beter om deze make-up weg te gooien omdat de kwaliteit dan erg achteruit gaat.

Lippenstift en oogschaduw

Ook lippenstift en oogschaduw zijn niet eeuwig houdbaar. Een lipstick moet je echt weggooien als je hem langer dan twee jaar geleden hebt gekocht. Datzelfde geldt voor oogschaduw, ook die is na twee jaar niet meer echt prettig om te gebruiken.

Mascara gaat nog minder lang mee. Afhankelijk van de kwaliteit gaat mascara klonteren na zes tot twaalf maanden en dan wordt het tijd om er afscheid van te nemen.

Nagellak

Nagellak is best lang houdbaar, mits je ervoor zorgt dat het flesje na gebruik steeds goed wordt afgesloten. Maar na een jaar is het vaak toch wel op. De nagellak droogt dan uit en je kunt het dan niet meer mooi glad op je nagels aanbrengen. Een heel goed moment om een nieuw kleurtje uit te zoeken in de winkel.

Foundation

Foundation is één tot twee jaar houdbaar. Het hangt er van af welk soort foundation je gebruikt. Foundation op waterbasis is maar een jaar houdbaar, foundation op oliebasis gaat langer mee, tot maximaal twee jaar. Veel vrouwen weten het niet, maar op alle make-up producten moet door de fabrikant worden aangegeven tot hoe lang na opening het product houdbaar is.

Wil je een goed zittende make-up aanbrengen, gebruik dan geen make-up waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum verstreken is.

Lees ook:

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…