Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zorgen over de lengte van de penis

Bram
5 min read

Waar vrouwen zich zorgen kunnen maken over de grootte van hun borsten, hebben veel mannen zich wel eens druk gemaakt om de lengte van hun penis. Iedere penis is weer anders en dit betekent dat iedereen weer een ander formaat penis heeft. Maak jij je wel eens zorgen om je penis? Lees dan in dit artikel wat de gemiddelde lengte van een penis is en hoe je jouw penis op kunt meten. 

De gemiddelde lengte en breedte van een penis

Zoals al eerder vermeld, is iedere penis anders. Omdat iedere penis anders is, is het vrij lastig om een gemiddelde lengte voor de penis te geven. Je moet je dus niet te veel vasthouden aan de gemiddelde maten die in onderstaande alinea worden beschreven, want dit slechts om gemiddelden. Bovendien is het belangrijk om te weten dat zelfs de grootste penissen in het onderzoek meegenomen zijn, waardoor de gemiddelde lengte van de penis ook wat groter kan zijn. 

De penis van een volwassen man is ontspannen gemiddeld 9,8 centimeter lang. In erectie is de penis gemiddeld 14,8 centimeter lang. Heb je een slappe penis van tussen de 6 en 11 centimeter en een stijve penis van tussen de 11 tot 20 centimeter, dan wordt dit als ‘normaal’ beschouwd. De omtrek van de gemiddelde penis ligt gemiddeld tussen de 9,5 en 12 centimeter. De doorsnee van de gemiddelde penis is 3,2 centimeter in ontspannen toestand en 4,1 centimeter in erectie.

Heb je een penis van kleiner dan 3,8 centimeter in slappe toestand, dan wordt er gesproken over een micropenis. Heb je een penis die groter is dan 11,5 centimeter in slappe toestand, dan heb je een grote penis. Bij een stijf geslachtsdeel is een micropenis 7 centimeter groot en een grote penis ongeveer 21 centimeter groot. 

Lees ook: Hoe groot en dik is een normale penis?

Belangrijk: een slappe penis is anders dan een stijve penis

Veel mannen twijfelen over de lengte van hun penis omdat hun penis in slappe toestand vrij klein is. Dit is geen reden om je zorgen te maken, want de toestand (en lengte) van een slappe penis zegt niets over de toestand (en dus de lengte) van een stijve penis. Sommige mannen hebben een kleine penis in slappe toestand die bijna aan de grens van een micropenis zit, maar kunnen de penis flink laten groeien in stijve toestand. 

Waardoor wordt de grootte van de penis bepaald? 

Welke factoren van invloed zijn op de grootte van de penis, is niet geheel bekend. Etniciteit lijkt een grote rol te spelen, maar dit is niet de enige factor die van invloed is op de grootte van de penis. Over het algemeen hebben Aziaten een kleinere penis, terwijl donkere mannen de grootste penis hebben. Dit betekent niet dat Aziaten altijd de kleinste penis hebben, want er zijn ook andere factoren van invloed op de grootte van de penis. Denk hierbij aan erfelijkheid en het BMI, maar ook aan de lichaamslengte. Overigens is niet van alle factoren bewezen dat ze invloed hebben op de lengte van de penis, want het is bijvoorbeeld nooit wetenschappelijk bewezen dat langere mannen een grotere penis hebben. Hoe de grootte van de penis echt bepaald wordt, is voor een groot deel dus nog onduidelijk. 

Wat grappig is om te weten, is dat de schoenmaat of vingerlengte ook invloed kan hebben op de lengte van de penis. Hoe langer bijvoorbeeld de wijsvinger is, hoe meer kans je hebt op een grote penis. Hierbij lijkt het hormoon testosteron een grote rol te spelen. Hoe meer testosteron je hebt, hoe langer je vingers worden en hoe langer ook de penis wordt. Dit geldt overigens ook voor de neus, want dit lichaamsdeel groeit ook onder invloed van testosteron. 

Lees ook: Aangeboren penisafwijking

Het groeien en krimpen van de penis

In de puberteit groeit de penis, net zoals veel andere lichaamsdelen. Ben je uit de puberteit, dan betekent dit niet dat jouw penis op de normale grootte is gekomen en niet meer in maat kan veranderen. Word je ouder, dan kan de penis namelijk een tot twee centimeter krimpen en hier kun je niets aan veranderen. De reden dat de penis kleiner kan worden als je ouder wordt, heeft te maken met het feit dat er op latere leeftijd meer aders verkalkt zijn en je bovendien meer littekenweefsel hebt als je ouder bent.

De penis meten: hoe doe je dat?

Nu je meer te weten bent gekomen over de gemiddelde lengte van de penis en hoe de lengte van de penis precies beïnvloed kan worden, wil je natuurlijk weten of jouw penis onder de gemiddelde lengte van penissen valt. Om jouw penis te meten, volg je de volgende stappen:

  1. Neem een meetlint (het liefst een meetlint dat buigzaam is) en meet de penis in slappe toestand vanaf de bovenkant (buikkant) op. 
  2. Meet vanaf het schaambeen, waar de penis begint, tot aan het uiterste topje van de eikel van de penis.
  3. Meet de penis niet alleen in slappe toestand, maar doe dit ook in stijve toestand.
  4. De omtrek van de penis meet je op het dikste gedeelte van de penis
Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…