Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 eenvoudige tips om je metabolisme te boosten!

Camille
3 min read

De stofwisseling, ook wel ons metabolisme genoemd, is een veelbesproken begrip als het gaat om afvallen en gewicht verliezen. Er bestaan echter nogal wat mythes en onjuistheden
rond het onderwerp. Om daar duidelijkheid in te scheppen, geven we je 5 handige tips om jouw metabolisme een stevige ‘boost’ te geven.

De stofwisseling: zo werkt het

Je metabolisme zorgt ervoor dat belangrijke bouwstoffen worden aangevoerd en afvalstoffen hun weg naar buiten vinden. Hoe sneller de stofwisseling, hoe groter de kans dat jouw lichaam energie uit opgeslagen vet gaat halen. Het is voor iedereen verschillend hoeveel energie je verbrandt. Sommigen lijken alles te kunnen eten zonder dan ook maar een gram aan te komen, terwijl anderen direct aankomen. Verschillende factoren zijn van invloed op een goede stofwisseling. Het heeft niet alleen te maken met jouw genen, geslacht, leeftijd en hormoonhuishouding maar ook met jouw voedingspatroon, beweging en mate waarin je wordt blootgesteld aan stress. Doe jouw voordeel met de volgende 5 tips.

1. Een goed ontbijt, is het halve werk

Een goed ontbijt (het liefst binnen een uur na opstaan) zorgt er voor dat de verbranding op gang gebracht wordt. Kies natuurlijk wel voor een voedzaam ontbijt met eiwitten, langzame koolhydraten en/of natuurlijke suikers.

2. Ochtendgymnastiek

Dat sporten goed is voor de stofwisseling en calorieverbranding is wellicht een open deur. Wanneer je echter ’s morgens vroeg sport, werkt dat de hele dag door op de stofwisseling. Ga voor het studeren eens hardlopen of pak de fiets naar het werk in plaats van de auto. Je zal bovendien merken dat je de hele dag minder honger hebt!

3. Slaap voldoende

Probeer elke nacht minimaal 7-8 uur te slapen. Door er daarnaast ook altijd voor 2 uur ’s nachts in te liggen, kan je de stofwisseling sneller laten werken. Slaap is namelijk sterk van invloed op een goede werking van onze hormonen.

4. Kies voor kleinere maaltijden

Honger jezelf gedurende de dag niet uit, om ’s avonds een grote maaltijd te verrechtvaardigen. Kies voor meerdere kleine maaltijden verspreid over de dag om je stofwisseling actief te houden.

5. Water

Zorg ervoor gedurende de dag voldoende water te drinken. Elk lichaam is verschillend, maar drink minimaal 1,5 à 2 liter water. Pas tot slot op met alcohol, aangezien dit het vermogen om vet te verbranden onderdrukt!

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…