Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De 6 beste activity trackers / hartslagmeters

Irma Kroon
16 min read

Haal het meeste uit je training met één van deze slimme activity trackers / hartslagmeters. Wij geven je onze ongezouten mening over de volgens ons beste activity trackers en vergelijken daarbij niet enkel de meest voorkomende sporthorloges. We maken een onderscheid op vlak van algemene score, budget, het doel van je training…

Waarom een activity tracker?

Je kent het fenomeen wel. Mensen die vol goeie moed de fitness induiken of starten met lopen. Maar na 3 maanden zijn ze het sporten zo moe dat ze er reeds mee ophouden.

Dit heeft verschillende redenen:

 • Onvoldoende opvolging
 • Niemand die je motiveert
 • Ze zien geen resultaat

Wel, een activity tracker is je redding! Hij stuurt je herinneringen wanneer je onvoldoende sport en dankzij bijvoorbeeld een stappenteller wordt je automatisch gemotiveerd om meer te bewegen.

Omdat zo’n tracker daarnaast ook nog eens je resultaten bijhoudt, zul je elke week vorderingen zien en word je automatisch gemotiveerd om niet op te geven en verder te gaan tot je je doel bereikt hebt!

Maar wat is nu de beste activity tracker? Wij vergeleken alle sporthorloges, fitness trackers en hartslagmeters en kwamen uit op onderstaand resultaat.

Eerste indruk

1. Beste score: Fitbit Charge 3 Heart Rate & Fitness-polsband

Fitbit Activity Tracker
Fitbit Activity Tracker

Fitness trackers zijn niet voor niets populair: ze geven je 24 uur per dag en 7 dagen per week een kijkje in je gezondheid: van hoeveel je traint tot hoe goed je slaapt. De Fitbit Charge 3 is de favoriet bij velen dankzij de alles-in-één- functies.

Niet alleen meet de Fitbit je hartslag continu via polspunten op de pols, hij houdt ook de hele dag je activiteiten bij zoals hoeveel stappen je zet en de calorieën die je verbrandt. Maar daar stopt het niet. De Fitbit geeft ook feedback over je slaap, stuurt je herinneringen om te bewegen wanneer je ‘iets te veel tijd op je stoel hebt doorgebracht’ én begeleid je zelfs door ademhalingsoefeningen aan te bieden tot je uitgerust bent. Je kunt daarnaast kiezen uit meer dan 15 trainingsmodi waaronder hardlopen, fietsen en zwemmen.

De tracker is verkrijgbaar in meerdere kleuren en de bandjes zijn verwisselbaar zodat je je Fitbit kunt matchen met je outfit.

Zoveel opties in één toestel… Dat maakt de Fitbit Charge 3 de beste activity tracker van dit jaar!

Voordelen

 • Héél nauwkeurig
 • Prijs-kwaliteit is optimaal
 • Stevig, maar toch niet te groot

Nadelen

 • De app synchroniseert soms traag
 • Buggy

“Ik heb het idee dat deze Fitbit een heel nauwkeurige hartslagmeter heeft”, aldus één van de recensenten. Een tester vond ‘m ook erg comfortabel: “Hij is niet zo groot of omvangrijk,” legde ze uit, “dus ik kan ermee slapen zonder me eraan te storen.” De handige bijbehorende app was ook een pluspunt: “Die heeft een gemakkelijke gebruiksinterface die alles biedt wat je nodig hebt”. De nadelen? Eén van onze testers vond dat het apparaat traag synchroniseerde met de app en andere online recensenten ondervonden problemen zoals willekeurig crashen of vastlopen.

Beste budget: Letsfit Fitness Tracker met hartslagmeter

Letsfit Fitness Tracker
Letsfit Fitness Tracker

Hoewel sommige hartslagmeters honderden euro’s kosten, hoeft het intensiveren van je training niet te betekenen dat je geen cent meer overhoudt. De Letsfit Fitness Trackers worden geleverd met allerlei opties die je meestal ook op duurdere trackers vindt (zoals het volgen van activiteit en slaap). Ook meet deze tracker je hartslag via sensoren op de pols. Je kunt de tracker aansluiten op je telefoon, zodat je je oproepen en sms’jes kunt zien binnenkomen, zo mis je niets wanneer je aan het trainen bent.

Recensenten juichen deze tracker toe omdat ‘hij vergelijkbaar is met andere fitness trackers van merken met meer naamsbekendheid. Je krijgt dezelfde informatie voor een veel lagere prijs.’ Sommige gebruikers laten overigens wel weten dat de tracking niet altijd even nauwkeurig is en een paar testers meldden dat de oplaadfunctie het na een paar maanden voor bekeken hield.

Een echte budget activity tracker dus die volgens enkele testers helaas wel wat problemen kan vertonen.

3. Beste voor hardlopers: Garmin Forerunner 235

Garmin Forerunner 235

Er zijn zoveel gadgets die mikken op hardlopers, dat het kiezen van een passende tracker moeilijk kan zijn. De Garmin Forerunner 235 is een hele goede keuze, of je nu traint voor de eerste vijf kilometer of een ervaren marathonloper bent. Niet alleen bewaakt de tracker de hartslag continu via de pols, hij maakt ook gebruik van GPS om jouw gelopen afstand en tempo bij te houden, zodat je precies weet hoeveel kilometers je hebt afgelegd.

De tracker meet ook activiteiten (zoals je aantal stappen en verbrande calorieën) en verstuurt handige notificaties. Zo kun je e-mails, sms’jes en andere berichtjes bekijken zonder dat je je telefoon erbij hoeft te nemen. Je kunt zelfs de draadloze connectie van de app gebruiken om de weersvoorspelling in de gaten te houden – zo moet je niet lopen in de regen. Laat je trouwens niet overweldigen door de vele functies. Mensen die de Garmin Forerunner 235 hebben, laten weten dat de tracker gemakkelijk te gebruiken is en snel een GPS-signaal vindt.

Voordelen

 • Makkelijk te gebruiken
 • Vindt snel GPS-signaal
 • Lichtgewicht, maar toch duurzaam

Nadelen

 • Laadt langzaam op met een bijna lege batterij
 • Synchroniseert langzaam

4. Beste borstband: Polar H7 Bluetooth Heart Rate Sensor & Fitness Tracker

Polar H7 Borstband
Polar H7 Borstband

Hartslagmeters die rond de borst worden gedragen, zijn nauwkeuriger dan trackers die je rond de pols draagt, maar ze kunnen soms wel wat moeilijker in gebruik zijn (ze kunnen bijvoorbeeld afzakken of afglijden). Gelukkig blijkt uit veel beoordelingen van de Polar H7 dat de verstelbare band in zachte stof comfortabel is en dat van afglijden geen sprake is. Tip van onze testers: maak de band wat nat vooraleer je begint met sporten, dan blijft hij mooi op z’n plaats zitten.

De monitor verzendt informatie via bluetooth naar compatibele toestellen (zoals iPhones, Polar-horloges en zelfs fitnessapparaten), zodat gebruikers hun hartslag op elk moment kunnen volgen en daarna hun training kunnen analyseren. Dit handige gadget wordt geleverd in zowel zwart als blauw en bevat een fabrieksgarantie van maar liefst twee jaar.

Voordelen

 • Comfortabel
 • Band glijdt niet
 • Beperkte garantie van twee jaar

Nadelen

 • Korte batterijduur
 • Soms wat onvoorspelbaar

5. Beste horloge: Bowflex Strapless Water Resistant EZ Pro Heart Rate Monitor Watch

Ben jij zo iemand die het huis niet verlaat zonder horloge om je pols? Dan is het de moeite waard om te investeren in een uurwerk dat dubbel werk doet: zowel als klok en als hartslagmeter. Het Bowflex-horloge doet precies dat. Met een traditionele digitale wijzerplaat kun je de tijd gedurende de dag in de gaten houden (én het horloge gebruiken als stopwatch en timer). Wanneer je traint, kun je met de Quick Touch-technologie eenvoudig je hartslag meten.

De recensent liet ons weten dat het horloge er geweldig uitziet bij train- én vrijetijdskleding. Het horloge is verkrijgbaar in zwart, kaki, rood, groenblauw en wit en is waterbestendig tot wel 30 meter diep.

6. Beste oordopjes: Jabra Sport Pulse Special Edition Wireless Bluetooth Earbuds

Oordopjes die je hartslag volgen? Ja, die bestaan! Dit kan dankzij innovatieve technologie die je hartslag meet via het binnenoor. Voor mensen die graag naar muziek luisteren terwijl ze trainen, is de Jabra Sport Pulse Special Edition een goede keuze. Niet alleen onderdrukken de oortjes het omgevingsgeluid (zeg maar dag tegen die ene irritante, luidruchtige man naast je in de sportschool), ze hebben ook een verbeterde bas om je persoonlijke afspeellijst tot leven te brengen.

Gebruikers zeggen dat de oordopjes goed in het oor blijven zitten tijdens het sporten, wat betekent dat je een hardloopsessie of setje push-ups niet hoeft te onderbreken om een ​​oortje terug op zijn plaats te duwen. En omdat ze waterbestendig zijn, zijn ze zelfs bestand tegen jouw zwaarste, meest bezwete trainingen.

Voordelen

 • Veelzijdig
 • Sluit goed aan in de oren
 • Passieve noise cancellation

Nadelen

 • Korte batterijduur
 • Goede geluidskwaliteit

Hoe werd dit getest?

Verywell kocht verschillende soorten hartslagmeters en liet onafhankelijke recensenten in totaal 672 uur lang testen uitvoeren. Dit door de activity trackers wekenlang dagelijks te dragen.

Daarna werd aan hen gevraagd om de belangrijkste functies tijdens het gebruik van deze hartslagmeter te bespreken: van stijl tot techniek. Hier hebben we de belangrijkste resultaten beschreven, zodat jij ook weet waar je op moet letten bij de aanschaf van een hartslagmeter om te sporten.

Waarop letten bij de aankoop van een activity tracker?
Waarop letten bij de aankoop van een activity tracker?

Waar je op moet letten bij een hartslagmeter

Een goede hartslagmeter gaat verder dan het tonen van je hartslag…

Soorten activity trackers

Er zijn een aantal veel voorkomende soorten hartslagmeters, waaronder borstbanden en polsbanden. Borstbanden sturen vaak gegevens naar een horloge of app, terwijl polsbandjes meestal je hartslag op hun scherm weergeven. Als je voor een borstband kiest, moet je er rekening mee houden dat deze constant met je huid in contact moet zijn om nauwkeurige metingen te produceren.

Aanvullende metingen

De meeste borstbanden leveren enkel hartslagmetingen. Polsbanden voeren daarentegen vaak aanvullende metingen uit, zoals je trainingsduur, het aantal stappen dat je zet en zelfs je slaappatroon. Als je alleen maar je hartslag wilt meten, is een borstband zonder extra’s waarschijnlijk de beste keuze, maar degenen die een uitgebreidere analyse van hun training willen, hebben meer baat bij een polsband.

Verbinding maken met andere apparaten

Het is verstandig om stil te staan bij hoe je activity tracker de gegevens weergeeft en of deze kunnen worden gesynchroniseerd met je telefoon of computer.

Atleten die hun voortgang over tijd willen volgen, willen de informatie van hun trainingsgeschiedenis bijhouden. In dit geval is een verbinding met je smartphone essentieel.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…