scrollTop top

Waarom praat je in je slaap?

Waarom praat je in je slaap?

Ben jij iemand die praat als je slaapt? Of hoor je je vriend of vriendin vaak praten terwijl hij of zij slaapt? Hoe komt het dat mensen praten in hun slaap?

Stembanden

Als je in slaap valt, komt er glycine en gamma-aminoboterzuur vrij. Deze stofjes zorgen voor een verlammend effect wanneer je slaapt, waardoor je geen ongewenste bewegingen maakt. Deze stoffen zorgen er ook voor dat je stembanden als het ware uitgeschakeld worden. Bij sommige mensen is dit echter niet zo, waardoor ze praten in hun slaap.

Stoornis

Eigenlijk is praten in je slaap een stoornis waarbij je vreemd gedrag vertoont tijdens je slaap. Het is een vorm van parasomnie. Parasomnie is een verzamelwoord voor verschillende slaapstoornissen zoals bijvoorbeeld slaapwandelen. Mensen met parasomnie zijn zich helemaal niet bewust van wat ze doen tijdens hun slaap.

Factoren die het praten beïnvloeden

Er zijn bepaalde factoren die ervoor kunnen zorgen dat je plots meer praat in je slaap. Stress, alcohol, depressiviteit en bepaalde emotionele of indrukwekkende boeken of films kunnen het praten tijdens je slaap stimuleren. Heel veel kinderen praten regelmatig terwijl ze slapen: ongeveer 50 procent. Volwassenen praten opvallend minder: ongeveer 5 procent van de volwassenen praat tijdens het slapen.

Lees ook:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  527.053.641
 • Aantal
  doden
  6.282.112
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  4.147.568
 • Aantal
  doden
  31.727

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!