Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo bereid je quinoa perfect

Lore
4 min read

Quinoa is de laatste tijd extreem populair. De reden daarvoor hoef je niet ver te zoeken: quinoa zit vol met vezels en eiwitten en is bovendien ook nog eens glutenvrij. Veel mensen willen dit befaamde superfood dan ook wel eens uitproberen, maar weten eigenlijk niet goed hoe ze quinoa precies moeten bereiden. In dit artikel leggen we echter stap voor stap uit hoe je quinoa perfect bereidt!

Bepaal hoeveel quinoa je wil klaarmaken

Het is belangrijk om vooraf even te bepalen hoeveel quinoa je precies wil klaarmaken, omdat quinoa ongeveer drie keer in volume toeneemt tijdens het koken. Vooral wanneer je een pak losse quinoa koopt, zou je wel eens bedrogen kunnen uitkomen als je zomaar wat neemt. Net daarom is het makkelijker om quinoa in kookbuiltjes te kopen. Een pak Bosto quinoa bevat bijvoorbeeld vier kookbuiltjes van elk 75 gram. Dat is de ideale hoeveelheid quinoa voor één persoon.

Spoel af

De quinoa zaadjes (want quinoa is in feite een zaad en geen graan zoals vaak gedacht wordt) zijn van nature omhuld door een beschermende stof. De plant maakt die stof, saponin, zelf aan om zich te beschermen tegen ongedierte. Aangezien saponin erg bitter smaakt, moet quinoa steeds gewassen worden voor consumptie. Bij de meeste quinoa die je in de winkel koopt, zoals die van Bosto, is dat echter al voor je gedaan. Als je de quinoa toch nog moet spoelen, wordt dat uitdrukkelijk op de verpakking vermeld. Natuurlijk kan het ook geen kwaad om quinoa die al eens gespoeld is voor de zekerheid nog eens te spoelen.

Doe voldoende water in een pot

Om quinoa te koken die niet in een kookbuiltje zit, heb je ongeveer twee keer zoveel water nodig als quinoa. Wil je bijvoorbeeld 1 kopje quinoa koken, zal je 2 kopjes water nodig hebben. Twijfel je toch een beetje over de hoeveelheden? Dan kan je snel even de quinoa die je wilt koken wegen en vervolgens twee keer zoveel water nemen (voor 50 gram quinoa heb je dus 100 gram water nodig, dat komt overeen met 100 ml). Met een kookbuiltje zorg je er gewoon voor dat het builtje in voldoende water is ondergedompeld. Aan het water kun je gerust ook wat zout of een bouillonblokje voor wat extra smaak toevoegen.

Breng de quinoa met het water aan de kook

Breng de quinoa en het water samen aan de kook. Eenmaal het water kookt doe je een deksel op de pot en zet je het vuur wat lager, maar het water moet wel blijven koken. Laat de quinoa daarna nog 10 à 15 minuten opstaan (althans voor witte quinoa, zwarte of rode quinoa laat je 5 minuten langer opstaan). In feite is de quinoa klaar als al het water geabsorbeerd is en de quinoa er zelf wat glazig uitziet. Vind je quinoa al eerder goed (nadat je bijvoorbeeld even proefde), dan kan je het water natuurlijk ook gewoon even afgieten en de quinoa daarna terug in de pot doen.

Laat even rusten

Wanneer de quinoa klaar is, zet je het vuur uit en laat je de quinoa nog een goede vijf minuten rusten.

Aanvallen maar!

Verwerk de quinoa in een salade of combineer het met een lekker stukje vlees of vis en voldoende groenten. Laat het zeker smaken!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…